Répatorta

 

Csókolom, répatorta van? Klasszikus nyuszikás vicc, mi? Tudom, hogy megoszlanak a vélemények, de én szeretem. Már magát a répát is, és ha pucolom – mindegy mihez, leveshez, körethez, stb. – mindig rágom nyersen is, sőt elvetemült módon a répalét is imádom. De most valahogy ahhoz volt kedvem, hogy süti legyen belőle. Amire amúgy ritkán vetemedek, lévén csak én eszem meg. De vittem ma be a melóhelyre és egészen hamar elfogyott, pedig rácsudálkoztak nagyon. 

répatorta dióval - igazán nagyon finom és szép színes süti :)

Répatorta dióval 

Ez kell hozzá: 400 g sárgarépa, 4 tojás, 4 ek. cukor, 1 ek. vaníliás cukor, 1/2 vaníliarúd, 6+1 ek. liszt, 1 cs. sütőpor, 50 g dió, csipet só, 25 g margarin, őrült fahéj, 1 narancs + 1 citrom reszelt héja.
Mázhoz: 120 g porcukor, 1/2 citrom leve

Így készül: Egy nagy tepsit kikenünk a margarinnal és kilisztezzük. Vagy be. Mindegy
A répát vagy zöldségaprítóval kaszaboltatjuk apróra, vagy lereszeljük. Utóbbi esetben kell egy gumikesztyű, ha nem akarunk 3 napig sárga kézzel mászkálni. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a vaníliát, egy mókáskanálnyi fahéjat, a citrom és a narancs reszelt héját is, majd belekeverjük a répát és a marék tört diót is. Hmm.. micsoda mennyei illat és íz!
A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Egy részét beleforgatjuk a répás masszába, majd kanalanként hozzászitáljuk a lisztet és a sütőport. Közben a fehérjével lazítjuk. Hasonló, mintha piskótát csinálnánk, csak ugye répásat. Belesimítjuk a tepsibe. Akinek jobb sütője van, sütheti vastagabbra is, kisebb tepsiben. Nekem így a biztos. 190°C-on kb. 35-40 perc alatt megsütjük. Tűpróba szükséges.
Ha kihűlt, akkor a citromlével elkevert porcukros gúzzal bevonjuk és hagyjuk megszáradni. Utána kockákra vágjuk.

Kicsit karácsonyi fílingje van, de karácsonykor azért nem kínálnék répatortát

 

2 Comments

  1. Gizi

    Nagyon szuper lett a tortád!!!Ilyen összeállításban még nem sütöttem, de kifogom próbálni. Én is répaimádó vagyok, minden este eszem 2 db-ot.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Köszönöm 🙂 Érdemes próbálkozni több verzióval is, nekem most ehhez volt kedvem és könnyű lett nagyon a tésztája.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.