Nagyon ropogós sajtos

 

 Ennek a receptnek nálam az lesz a neve, hogy Zsuzsi-féle sajtos rudacskák. Mert kolléganőmtől kaptam hétfőn kóstolót és nagyon ízlett. Annyira, hogy tegnap este meg is sütöttem egy adagot. 3 nagy tepsivel lett belőle és amilyen kevés munka van vele, nagyon is megéri. Nem kiszáradós fajta, eláll sokáig, így ünnepi próbasütésnek tudom be a tegnapit és majd biztosan sütök belőle egy dupla adagot, amit majd eldobozolok karácsonyig. Persze majd csak előtte pár nappal sütöm meg. Most jut eszembe… az 6 tepsi lesz… te jóóóóééég!

ma már tudom, hogy másnap is ropogósak maradnak :)))))))

Ropogós sajtos 

Ez kell hozzá: 500 g finomliszt, 1 tk. sütőpor, 3 tk. só, 125 g margarin, 125 g zsír  (nekem most kacsa volt itthon, 200 g reszelt sajt, ami lehet bármilyen, még egy része füstölt is lehet, kb. 200 g tejföl, 2+1 tojás, magok: kömény, mák, szezámmag, lenmag, akár lehetne tört tökmag, vagy napraforgó is. 

Így készül: a lisztet összeszitálom a sóval és a sütőporral, majd belekeverem a reszelt sajtot. A margarint kockákra vágva, a zsírt kanalazva adom hozzá. 2 tojásnak a sárgája kell csak, az megy a tésztába. Ezeket elmorzsolom és annyi tejfölt adok hozzá, hogy összeálljon. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőbe vagy hidegre teszem. Lévén kint 13 fok volt, én betettem a hűtőbe. Addig elkészült a vacsora, a mosás, stb.
Nah, ha letelt az egy óra, akkor minden fakszni nélkül kb. 3-4 mm vastagra kinyújtom. A sodrófa mellett egyenesre vágom a széleit. Egy felvert tojással megkenem és sávokban megszórom a magokkal. Figyelnem kellett, mert Apa úúútálja a köményt Ezután derelyevágóval vékony csíkokra vágom, a hosszát meg kitalálom. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190-200%C-ra melegített sütőben – elvileg 10 perc alatt – gyorsan megsütöm. 

na... pont köményes nem jutott a képre? :)))))))

Nagyon finom lett, ettünk is párat még langyosan. Az eredmény: ébredés 3:52-kor és már nem tudtam visszaaludni. Szóval legközelebb valaki csapjon nyakon, ha meleg sütit akarok kóstolni, mert ez nem maradhat így. Még jó, hogy csak 1-ig dolgozom pénteken, mert épp akkor kezdtem álmosodni, aztán gyorsan elmentem valamit keresgélni a városba – erről majd holnap – és attól fel is ébredtem

Tipp: legközelebb késsel, vagy pizzavágóval vágom fel, hogy egyenesebb legyen a széle és ráadásul még keskenyebbre. Apa persze ott rimánkodott, hogy rontsam már el és legyenek szélesebbek csíkok is. Lettek és örült neki

Tapasztalat: rájöttem, hogy ha két réteg sütőpapírt teszek a tepsibe, nem sül meg annyira a sütik talpa. Aztán azt, amelyik alul volt, ki sem kell dobnom, mert legalább még egyszer el tudom használni Mekkora okos vagyok, mi?  

6 Comments

  1. Vali

    Nagyon finom ez a sajtos, már kétszer megsütöttem a család kérésére.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Vali 🙂 ennek örülök, mert szerintem is egy szuper kis ropi és szinte pár pillanat alatt kész is van. Kis munka, nagy öröm mindenkinek, ez a lényeg :)))

    Reply
  3. Vali

    Ma sütöm harmadszorra, mert párom névnapja lesz. Nagy sikere volt nálunk. Ez adag a munkahelyre megy. Köszi a receptet.

    Reply
  4. BodzaBlog

    Igazán nincs mit 🙂

    Reply
  5. BodzaBlog

    Küldi: Icus • Ekkor: 2011. 09. 13. 9:18
    Szia!
    Itt az érdekelne,hogy ezek szerint nem kell a 200g tejföl bele csak annyi,hogy lágy tésztát kapjak?
    ez fogom megsütni a szülinapra még 🙂 Gyereknek rágcsálni. 🙂
    Köszi szépen.

    Reply
  6. BodzaBlog

    Küldi: Icus • Ekkor: 2011. 09. 13. 13:58
    Szia!
    Hát sok guszta receptet találtam nálad és én örülök,hogy megtaláltam az oldaladat. 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.