Olívás-sajtos csavart kenyér

 

Ezen a ködös reggelen az orromig sem láttam hajnalban. Olyan volt, mintha alámerültem volna egy nagy kád tejbe. Vissza is feküdtem aludni, így csak… nem mondom meg mikor is ébredtem fel 🙂 Felhívtam Nyunyit, beszélgettünk egy jó félórát mindenféléről. Aztán úgy gondoltam,  bekeverek egy olívás kenyeret. Nem eszünk sok kenyeret, most meg nem is vásároltam a héten. Igaz, ami itthon készül, aminek az illata száll a lakásban, az mindig valahogy hamarabb fogy, és finomabb is. Ez nekem egy sikerélmény, Apának pedig úgy gondolom egy élmény. Mert ilyenkor persze jöhet langyos-meleg kenyeret kóstolni. 

olívás-sajtos csavartos-rozsos kenyér :))))))

Olívás-sajtos csavart kenyér

Ez kell hozzá:  500 ml BL80-as kenyérliszt, 300 ml finom liszt, 200 ml tk. rozsliszt, 1 ek só, 2 tk. cukor, 10 g szárított élesztő, 100 g zöld olívabogyó, 3 ek olívaolaj, 100 g sajt, 500-550 ml langyos víz.

Így készült: mint rendesen 🙂 a száraz anyagokat összeszitáltam egy tálba, belekvertem az olívaolajat, olívabogyót és a kockára vágott sajtot. Langyos vízzel összedolgoztam. Most kicsit szűkebben mértem, hogy majd formázáskor megtartsa az alakját. Kellett nekem még egy kis liszt, amit simával pótoltam. 1 óra kelesztés után formáztam, majd még pihent a tepsin egy bő felet, utána gőzölt, 220°C-os sütőbe toltam, visszavettem a hőfokot 180°C-ra és bő egy órát sütöttem.
Alig győztük kivárni, míg kihúl, hogy megkóstolhassuk. Isteni lett 🙂

ruganyos, likacsos, illatos, bogyósos, sajtosos kenyérke lett :)))

Nagyjából ilyen az, amikor semmit sem csinálok: kenyeret sütök, egy óriás tepsi almás pitét gyártok és sütök egy fehér cipót is a közben elkészült székely káposztához is

Update: vizsgáló kérdezte tőlem, hogyan csavarom a kenyeret. Úgy, kérem szépen, hogy amikor megkelt ez a mennyiségű tészta, akkor félbe vágom, mindkét felét kicsit hosszúkásra igazgatom, majd derékban elkapom és az egyik végénél fogva hármat csavarok rajta. Ezután gatyába rázom, kicsit zömítek rajta, megigazgatom, hogy csinosak legyenek és a nedves sütőpapírral bélelt tepsiben egymás mellé teszem őket úgy, hogy legyen még helyük kelni. A következő fél óra kelesztés után mennek a begőzölt sütőbe. Legalább 50, de inkább 60-65 percig süldögélnek, aztán rácson hűlnek ki. Rugalmas, finom a bélzetük, ennek a fajta laposkenyérnek a héja az olaj miatt nem annyira ropogós, mint pl. a fehér cipónak, de nagyon élvezetes. Sok sikert hozzá  

7 Comments

 1. Marcsi

  Emese.Nagyon jólnézki ez a kenyér, mentettem, biztos megfogom sütni. Milyen sajtot tettél bele?

  Igaz nem ehhez a bejegyzéshez tartozik, de a citromhab tortát elkészitettem isssssteni lett. Most a csokissal szemezek!!

  Reply
 2. chriesi

  Gyönyörű!!!

  Reply
 3. BodzaBlog

  Szia Marcsi 🙂 Köszönöm 🙂 sima trappista sajt volt, egy kis reggelről maradt maradék, azt kockáztam fel, és forgattam a tésztába.

  Reply
 4. BodzaBlog

  Szia chriesi 🙂 köszi, tényleg jól sikerült, most hármat csavartam rajta és jót tett neki 🙂 olyan könnyű megcsinálni, mindenkinek ajánlom :))

  Reply
 5. vizsgáló

  Szia Bodza!!
  Az utóbbi hetekben rámjött a kenyérsütési láz. Évekig sütöttem, aztán amikor a kisfiam megszületett 1,5 éve abbamaradt. Kenyérsütőgéppel dagasztatok (kicsit kényelmesen) így annyi a dolgom csak, hogy bepakolom. Fél órát dagaszt kb. 30 percig hagyom keleszteni és pár perc munka van vele így aztán a sütőbe. (a kenyérsütőben nem lett igazán ropogós) Kb. 1,5 óra alatt van friss kenyerünk.
  A családom nagyon odavan mindenkinek, aki épp nálunk van csomagolok egy kicsit. Olivával még nem merészkedtem, de megpróbálom és most a szárított paradicsomomat is bevetem talán. Remélem még sok receptel és fotóval örvendeztetsz meg minket.
  Jó szorgoskodást: vizsgáló

  Reply
 6. vizsgáló

  Jajjjjjj, elfelejtettem megkérdezni, hogy kell megcsavarni a tésztát? Úgy, hogy megformálod, mint a bagettet és azt csavarog meg 3*?
  Köszönöm: vizsgáló

  Reply
 7. BodzaBlog

  Szia vizsgáló 🙂 Én nem tudom milyen a kenyérsütő gép technikája, mert nekem nincs. Egyszerűen azért, mert nem férne el. De megmondom őszíntén, hogy nem is bajlódom a dagasztással. Az a másfél óra, míg hagyom dolgozni a tésztát, éppen megteszi a magáét. Ez is kényelem és lustaság csupán? Lehet, de eddig még nem láttam kárát. Persze hozzáteszem, hogy nem a felfújt bolti kenyér változatot szeretjük, de a kenyerek bélzete így is nagyon finom lesz.
  Az olívásról annyit, hogy ezt a mennyiséget kétfelé vágtam, mikor letelt az 1 óra kelesztési idő. Helyes rudakat kaptam, amiket derékban elkaptam és 3x megcsavartam a tengelye körül. Kicsit gatyába rázva, összezömítve a tésztát, nedves sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket egymás mellé, de úgy, hogy ne érjenek össze, aztán jött a fél óra kelesztés. Aztán csak betoltam a sütőbe 🙂 Nem dédelgetem sosem a kenyereket, mert nem látom, hogy attól jobbak lennének. Mi pedig szeretjük előnyben részesíteni az inkább rusztikus változatokat. Így most sem ezeket, sem pedig a fehér cipót nem kentem le sütés után hideg vízzel.
  Szóval nem finomkodom velük, de azért arra figyelek, hogy a tésztának lelke van: nem bántom, csak megadom neki, ami kell :)))

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük