Hol vegyek?

 

Bevásárló útjaimon egyre-másra keresem a természetes alapanyagokból, lehetőség szerint tartósítószerektől – és E-sokszázaktól – mentes élelmiszereket.
Jó ideje keresem pl. azt a fajta barna cukrot, amit régen nejlonzacskóban árultak, fél kilós kiszerelésben. Akkoriban, mikor rábukkantam, még nem sokan ismerték. Az volt az igazi, ,,mászós'' cukor. A zacskóban összetapadt, ha tálba öntöttem belőle, akkor még percekig ,,mászott'' és mocorgott. De szerettem. 

Manapság meg nem találom. Olyan sokféle cukor van a boltok polcain, hogy azt hinné az ember, bármit, de tényleg bármit megtalál. Hozzá kell tennem, hogy nem fogyasztunk sok cukrot – szerencsére – de amikor sütök, sokszor jobban értékelném a barnát. A mostani barnák azonban mind finomítottak. Meg melaszosak, meg karamellel színezettek.
Mi a fenének a cukrot, főleg a barnát még karamellel színezni? Vagy át vagyunk verve, mert az is csak sima fehér répacukor, amit karamellel színeztek meg?

Szóval. Keresem a hagyományos, egyszerű barna cukrot, de nem lelem. Súgjon valaki, ha tudja, hogy hol lehet beszerezni, mi a neve, esetleg milyen kiszerelésben találom? 

Előre is köszönöm

 

Aproró… egyik nap elővettem egy naaagy fehér lapot és a tetejétől az aljáig végigírtam. Megterveztem a karácsonyi menüt a családi estékhez. Egy másik lapot hosszában kettéhajtva egyik oldalon a hozzávalókat írtam össze, a másikon pedig rendszereztem őket. Így már sokkal egyszerűbb lesz megvásárolni a hozzávalókat. Ráadásul jobban átlátom, és azt is megtehetem, hogy folyamatosan szerzem be, kezdve a tartósabb dolgokkal. Azt is kiterveltem közben, hogy egy csomó mindent akár egy-két héttel hamarabb is elkészíthetek, eltehetem a fagyasztóba, stb.
Így aztán teljesen stresszmentes, gyertyafényes karácsonyra készülök, némi konyhai tündérkedéssel a sárkánykodás helyett. Bár Apa szerint a sárkányok jól főznek. De hogy ez az info honnan ered???

Nagyon várom a karácsonyt, hogy mindenkinek csak annyi dolga legyen, hogy leül az asztal mellé és kényelmesen, beszélgetve jót egyen. Alig várom, hogy jöjjenek és gyertyákat gyújtva ünnepeljük egymást. Várom, hogy csodaszép terítéket tehessek fel, hogy narancsillatú legyen a lakás, és úgy egyáltalán mindent. Már a tervezgetés is csupa örömmel tölt el, egy kicsit izgulok is – de minek? – hogy amit kitaláltam, az tetszik-e a népeknek? Akkor leszek a legboldogabb, ha majd látom rajtuk, hogy ízlik a főztöm

5 Comments

 1. jókaja

  Nem tudom milyen boltokat érsz el a közeledben. Aldiban van kilós csomagolású Demerara cukor, ami igazi nádcukor, saját melaszával. Hazai csomagolásúban is láttam már Demerara cukrot.

  Reply
 2. 76524

  Azt a mászós cukrot én is, nagyon szerettem. Intersparban kapható volt, de sajnos, egy ideje már tényleg,én sem láttam.

  Reply
 3. Lianna

  Szia!
  Én is így jártam nemrég,hogy csak a nagy betűket néztem(vacsak szemüveg otthon maradt) és otthon vettem észre,hogy igazából az csak sima finomított cukor színezve.:(

  Köszönöm a tippet, megnézem az Aldiba!
  Szép napot!

  Reply
 4. lúdanyó

  Szia, a Match üzletekben is szokott lenni valódi barna cukor, sőt pálma cukor is.

  Reply
 5. BodzaBlog

  Sziasztok 🙂

  jókaja: Köszönöm a tippekek. Aldival majd akkor találkozom, ha anyuékhoz megyünk, akkor majd benézünk Érden. Eddig nem nagyon volt okunk ott megállni, de ennek reményében útba fogjuk ejteni.

  manyesz, Lianna: akkor fel kell kerekednünk 🙂

  lúdanyó: neked is köszönöm a tippet, megnézem merre van felénk Match, hátha közelebbi, mint az érdi Aldi. A pálmacukorral teljesen felcsigáztál.

  Köszönöm mindenkinek a tippeket 🙂

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük