Fehér cipó

 

Néha fehér kenyérre is szükség van. Nem jó a székely káposztát barna kenyérrel enni. Ide a jó kis fehér kell. Bár ez nálunk olyan ritka, mint a fehér holló. Elkészítése ennek sem jár nagy herce-hurcával, így gyorsan összedobtam a tésztáját, eltettem kelni, és mire összedobtam és megsütöttem egy nagy tepsi almás pitét, addigra ezt a kis cipót is formázhattam.  Otthonról kapott kis virágos cseréptálamba tettem, hogy újra életre keljen, majd mint az olívást, begőzölt forró sütőben magára hagytam. 

Fehér cipó

Ez kell hozzá: 400 ml BL80-as kenyérliszt, 100ml finom liszt, 2 tk. só, 1 tk. cukor, 50 g élesztő, 4 ek. kefír, 200-250 ml langyos víz. 

Így készült: a száraz anyagokat ismét összeszitáltam, a kefirt – megmaradt az almás pite tésztájánál – a langyos vízzel összekevertem és evvel dolgoztam össze a tésztát. Szokásos módon kelesztettem, majd egy óra múlva formáztam, megvágtam és hagytam még egy fél órát kelni. Sütés után megcsodáltuk 🙂

fehér cipócska :) egyszerűen, ropogósan, illatosan :))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.