Krémsajtos-kakukkfüves gombaleves

 

Engem is felzaklatott a múlt heti krémsajtos herce-hurca itt a gasztro világban. Persze ez jó reklám és ürügy sok mindenre. Terveztem már egy ideje, hogy sajtlevest csinálok Apának, de még nem jutottam el addig. Na jó, volt finom és krémes hagymaleves füstölt sajttal, de az mégsem ugyanaz, nemde? Most viszont, hogy lett házi krémsajtom, főztem egy gyors gombalevest vele.

 

házi krémsajtos gombaleves - kakukkfűvel

 

Krémsajtos-kakukkfüves gombaleves

 

Ez kell hozzá: 150 g házi krémsajt, 250 g csiperke gomba, 1apró vöröshagyma, 3 szál újhagyma, 2 g. fokhagyma, 1 liter hús vagy zöldségleves, só, bors, kakukkfű. Esetleg reszelt sajt.

Így készül: Picike olajon megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd rádobjuk az újhagymát is, és végül az aprított fokhagymát. Szinte rögtön hozzáadjuk a  darabolt gombát, 4 szál friss kakukkfüvet. Pár perc párolás után a húslevest is hozzákeverjük. A krémsajtot kb. 10 perc múlva kikeverjük egy kis levessel, majd hozzáadjuk  és sóval, borssal fűszerezzük. Tálaláskor a reszelt sajt opcionális, de a kakukkfű dekor kötelező!

Házi krémsajt receptek százai keringenek a neten, mindenki válassza ki a neki szimpatikusat. Én 2 nagy tejfölből és 1 nagy natúr joghurtból csináltam (3×450 g) és 3 napig csepegtettem.  665 g lett belőle és közel 1 l savó csepegett ki belőle. Sózni nem kellett a joghurt miatt és amúgy sem baj, ha leszokik az ember arról, hogy kóstolás nélkül automatikusan megsózza az ételeket.


 
Volt megmaradt 50 g juhtúró, amit 100 g krémsajttal, 50 g vajjal, és 4 apróra vágott újhagymával, pici sóval kevertem habosra. Külön petrezselymet most nem kapott, mert a hagyma zöldjét is beleaprítottam. Finom lett és szép, és meg is ettük Apával

Nem fér amúgy a fejembe, hogy a boltban vásárolt juhtúró miért kerül majdnem 2.600,-Ft-ba kilónként? Főleg, hogy nem is idevalósi, hanem bryndza . Mi nem tudunk juhtúrót csinálni? Ehh…

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.