Csokihab torta

 

 Ha már szülinap, akkor nálunk csokorra szedve, tömegével jelentkezik szeptemberben De ez klassz ám! Ide-oda megyünk és ünnepelünk. 

Holnap pulyka stroganoff lesz bográcsban és csináltam egy meglepetés tortát desszertnek.  Azért ilyet és nem citromost, mert ezt szerintem Nyunyi is meg fogja enni.

rumos csokihab torta - főpróba holnap! :)

 

Csokihab torta

Ez kell hozzá: 6 tojásból piskóta, 450 g tejföl – de legközelebb mascarpone-val csinálom, 3 ek. keserű kakaópor,  1 ek. rum, 5 ek. barnacukor, 1 ek. méz, 1 ek. zselatinpor, 500 ml Hulala,,tejszín'', díszítéshez keserű kakaópor és reszelt csoki.

Így készül: A tejfölt habosra keverem a szitált kakaóval, cukorral, mézzel, rummal és a zselatinnal. A hulalát felverem, majdkézi habverővel belekeverem a kakaós masszát. Elég nehéz, de türelmese, szépen bele lehet dolgozni.
A piskótát kettévágom lapjában. A krémet elosztva jó vastagon megkenem, ráteszem a másik lapot, majd azt is megkenem és az oldalát is körben. Keserű kakaóport szitálok rá, a maradék krémet a tetején csokorba halmozom, meghintem kakaóval, körben pedig reszelt fehér és fekete csokival megszórom. 

Érdekelne azonban, hogy  Ti hogyan kenitek meg a tortáitokat? Mire teszitek munka közben, hogyan szórjátok, díszítitek az oldalát, stb.? Mindenféle trükk érdekelne!
Eddig nemigen csináltam krémes tortákat, de ez a krém is habkönnyű., mint a citromhab tortánál, hiszen ugyanaz az alapja. A múltkor már nagyon törtem a fejem, hogyan kenegessem úgy, hogy ne legyen az egész pult tiszta maszat. Majdnem elvéreztem a feladattól Ma meg benéztem a szekrénybe és bevillant egy kisebb piteformám. Ááá! Megvan! Kikaptam, rátettem egy tálcára, hogy az alja legyen felfelé. Erre tettem a piskóta aljáról lehúzott papírt, majd a piskótát. Simán meg tudtam kenni, körbe tudtam forgatni. Aztán egy merész mozdulattal és egy hosszú tortalapáttal alányúlva megemeltem és átraktam a tortadoboz aljára készített papírra. És nem ejtettem el, nem szakadt el, szépen egyben maradt! Hogy én milyen boldog voltam!

Piskóta: 6 tojás fehérjét habbá verem 1 ek. cukorral. A 6 sárgáját pedig 4 kanál cukorral szintén egészen fehéredésig keverem – na jó nem én, hanem a gép – és 1 tk. olajat cseppentek bele. Ezután egy kis fehérjét belekeverek a sárgába, majd lazán adagolva a többi habot és szitán szitálva 6 ek. lisztet is hozzáforgatok. Nálam bevált, hogy 1 mókáskanálnyi szódabikarbónát is beleszitálok, ettől nem esik be a közepe. Tortaforma aljára sütőpapírból egy korongot vátok, az oldalát pedig vajjal és liszttel látom el. 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsül.

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.