Túrós pogácsa

 

 Már említettem régebben, hogy néha rámjön a hoppáré és olyankor képes vagyok csak azért nekiállni valaminek, hogy aztán napokig élvezhessük. Persze ételről van szó, méghozzá reggelire sütött túrós pogácsáról. 
Maga a recept nem egy nagy pukkanás, szerintem mindenki így csinálja. De olyan jó, mikor kihűl, elcsomagolom, lefagyasztom, aztán meg egy sima hétköznapi reggelen bedobom a mikróba és pár pillanat pékáru olvasztás után kinyitom az ajtót, és olyan, mintha a sütőből vettem volna elő. 

előre csomagolt túrós pogácsák :) isteni reggelik lesznek belőlük

Túrós pogácsa 

Ez kellett hozzá: 500 + 100 g sima liszt, 250 g jófajta tehéntúró, 200 g hideg margarin, 100 g  fagyos libazsír, 250-300 g tejföl, 2 + 1 egész tojás, 30 g élesztő, 1 tk. cukor, 1,5 ek. só, 100 g reszelt Parmiggiano Reggiano, 50 g olvadós sajt – reszelve.

Így készült:  Az élesztőt a langyos – szobahőmérsékletű – tejföllel,  a cukorral és egy marék liszttel elkeverem. Hagyom felfutni. Jó meleg volt, így 20 perc alatt klasszul felfutott. Közben a lisztet elkeverem a sóval. Belemorzsolom a kockákra vágott margarint és a fagyos libazsírt. Aztán hozzáadom a túrót, de nem törekszem rá, hogy túlzottan elmorzsoljam. Én így szeretem, ha néhol kikandikál egy nagyobbacska morzsányi túró. Beleütöm a tálba a tojásokat, ráöntöm a tejfölös  élesztőt, egyet keverek rajta, majd összegyúrom a tésztát. Ha túl száraz, akkor még egy-két kanálnyi tejfölt adok hozzá. Szép, rugalmas tésztát kerekítek belőle, majd letakarom és hagyom kelni fél órát.
Fél óra múlva kinyújtom, meghajtogatom a szokásos módon, majd ismét elfelejtem egy kicsit. Ezek a félórák nyert idők, csomó mindent lehet csinálni közben. Újra kinyújtom, még egyet hajtok rajta, megint elfelejtem. A következő nyújtásnál már vastagabbra hagyom, kiszaggatom, sütőpapírral bélelt tepsire teszem, letakarom és hagyom még 20 percig pihenni. Utána tojással lekenem, a kétféle reszelt sajttal megszórom és 180°C-os sütőben 20 perc alatt világosra sütöm.

Amikor kihűlt, akkor zacskókba csomagolom őket, de nem vákuumozom le, csak lehegesztem. Fagyasztóba dugom és minden reggel, amikor ezt gondolom reggelinek, nagyon örülök neki. Nekem ebből a mennyiségből 82 db puha, illatos pogi lett, nem a legkisebb szaggatóval.

6 Comments

  1. Edina

    Szia!Én is szeretem a túros pogit,de még lefagyasztással nem próbálkoztam.De most,hogy írod,hogy nyugodtan le lehet,én is megpróbálom.Csak annyit szeretnék megkérdezni,hogy egyből a mikróba teszed a mélyhűtőböl való kivétel után vagy egy kicsit hagyod kiengedni mikrózás előtt?És hány wattra teszed és mennyi időre?Válaszod előre is megköszönöm!Üdv:Edina

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Edina 🙂 Rögtön a mikróba teszem, de sajnos wattot, fokozatot nem tudok mondani. Egy LG mikrónk van, aminek van kifejezetten pékáru olvasztó funkciója. Be kell állítanom a súlyt és annak megfelelően olvasztja ki. És persze mivel már ez meg van sülve, finom és langyos, puha lesz, mikor kiveszem. De szerintem ezt ki kell tapasztalni, mert mikrónként változhat. Azért sok sikert, biztosan sikerülni fog 🙂

    Reply
  3. Edina

    Ez szuper jó mert az én mikrómon is van pékáru olvasztó,amihez a súlyt is lehet állítani,akkor azzal sikerülni fog biztosan:)Eszembe se jutott,csak pizzát szoktunk így olvasztani-sütni,arra is van külön program.Köszönöm a választ.Egyet még szeretnék kérdezni lefagyasztással kapcsolatban,hátha ebben is tudsz segíteni.Pizzát szeretnék mélyhűteni,de nem tudom,hogy mennyire süssem meg előtte.Teljes készre,vagy csak félig és úgy rakjam a mélyre?Szép napot neked:)

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia 🙂 Minap, mikor írtam, hogy töki pompost csináltam, nekem is maradt belőle. Persze teljesen megsütöttem, mert egy nagy tepsiben készítettem. Úgy fagyasztottam le, és tegnap ebédre olvasztottam fel belőle. Tökéletes volt. De a tésztája vastagabb, mint a pizzának, hiszen inkább mondanám egy lágy kenyértésztának, mint pizzának. Ettől függetlenül én inkább a teljes megsütés híve vagyok, márcsak a feltétek miatt is. Ez ugye gombás volt. Pizzát nem, de kenyeret és pékárut rendszeresen tartok a fagyasztóban, sosem volt gondom vele.
    Próbáld esetleg úgy, hogy csak a tésztát sütöd meg úgy, hogy nagyon halovány legyen, de már meg legyen kelve. Ha keletlen, szerintem kinyúvad a fagyasztás során és hiába pakolod majd meg mindenféle jóval, nem lesz az a könnyű tészta, hanem lapos cintányér. :))
    Szóval én üresen sütném meg, vagy esetleg paradicsomszósszal megkenve és úgy fagyasztanám le. Aztán mikor kiveszem a fagyasztóból, megraknám és betolnám a forró sütőbe. Akkor csak a rávaló sülne-olvadna meg, a tészta pedig csak átforrósodna pár perc alatt.
    Ha kipróbálod, szeretnék visszajelzést kapni 🙂

    Reply
  5. Edina

    Szia!Megpróbáltam a pizza mélyhűtést.Teljesen megsült,kész pizzát raktam a mélyhűtőbe.Próbáltam a pékáru olvasztót,de úgy nem volt még jó ezért átraktam a pizza olvasztó-sütő kombi programra és így finom lett,mintha frissen sült volna.Még az időbeállítást próbálgatnom kell,hogy meglegyen a tuti,de működik,az a lényeg!Blogod szuper,tőled is sokmindent el fogok készíteni biztosan.Szép napot!Edina

    Reply
  6. BodzaBlog

    Szia Edina 🙂 Örülök, hogy sikerült! :)) és remélem találsz még kedvedre valót nálam 🙂
    Kellemes nyárvéget kívánok!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.