Megcsalt Cordon Bleu

 

Ritkán készítek rántott húst. Rántott dolgokat általában. Bár pár hete egyik este rá tudtam magam venni, hogy a friss csirke felsőcombokat jól megfokhagymázva, gyorsan bepanírozzam és szép lassan megsüssem. Mit mondjak: odavoltunk érte mind a ketten. Friss volt, ropogós, szaftos. Ahogy kell. 
Tegnap viszont a fagyasztóból elővarázsolt pulykamellet gondoltam ki, valami nagyon finomnak. Ehhez – miután félig felengedett a hűtőben – felszeleteltem, zacskóban szépen kiklopfoltam. Mindkét felüket gyengén megszórtam granulált fokhagymával és pár tekerésnyi, frissen őrölt borssal. Sózni nem sóztam. Aztán lefedve a hűtőbe került. 

cordon bleu megcsalva egy kis finom zöldbabbal :))

 

Cordon Bleu – zöldbabbal és fekete erdei sonkával

Ez kell hozzá: 700 g pulykamell előkészítve (lsd. fent), 200 g ceruzabab, 100 g fekete erdei sonka, 150 g reszelt füstölt sajt, liszt, 3 tojás, zsemlemorzsa.
Köret: párolt petrezselymes rizs és joghurtos tzatziki.

Így készült:  A ceruzababot sós, lobogó vízben 4 percig blansírozom, majd kiszedem, lecsepegtetem és hagyom megszáradni. A husikat csak most sózom, a pácolás során sosem, hogy ne szívja ki belőle a vizet. De most is csak gyengén, mert a sonka, a sajt is sós.
Egy szelet húsra egy hajszál vékony szelet sonkát simítok. A keskenyebb végébe halmozok pár szál zöldbabot, megszórom reszelt sajttal, majd ügyesen és főleg jó szorosan feltekerem. Két fogpiszkálóval megtűzöm, biztos ami zicher . Hagyományosan panírozom, de duplán tettem a lisztbe, vissza a tojásba és úgy a morzsába. Nem a vastag panírra hajtottam, hanem arra, hogy jól összefogja a húst. Forró, de nem lobogó olajban szépen lassan, egyenletesen pirosra sütöm. Sütés után a fogpiszkálókat ki kell ám szedni egy csavarással, nehogy meglepetés érjen minket!
Sima, egyszerű, petrezselymes-fokhagymás rizs volt a körete, egy kis olívaolajjal megcsepegtetve. És a joghurtos tzatziki, aminek sosem tudunk ellenállni. 

Meg kell mondjam, hogy ezt a sonkát akciósan vásároltam a kékpirosban, de nem bántam meg. Annyira finom, annyira szép, kár lett volna otthagyni. Az íze fantasztikusan érvényesült a pulyka natúr íze mellett, ráadásul az egész hús szaftos maradt, cseppet sem száradt ki. A zöldbabbal pedig egyszerűen mesés párost alkottak! Ezért érdemes volt egy kicsit pepecselni. 

2 Comments

  1. Beatbull

    Nagyon szép lett! Nem rajongok annyira én sem a rántott dolgokért, de így kis zöldséggel könnyítve a tölteléken nagyon tetszik! 😉

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia 🙂 Igazán köszönöm. Na és valóban nagyon finom volt, nagyon feldobja a zöldbab. Mint a rántott palacsintámat is :))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.