Kenőmájas szárnyasmájból és töltött burgonya

 

Szeretjük a májas melegszendvicset. Főleg óriáskifliből, ahogy kanyarodik és hamar ropogós lesz a héja. De már egy ideje sehol sem lelem a kedvenc májrémünket… sajnos. Vettem helyette kenőmájast, amiről még tudtam, hogy megesszük. Aztán itthon szöget ütött a fejembe, hogy miért is nem csinálom meg én a kenőmájast? Kis kétnapos szabadságom egyik napját vásárlásra szántam, hát piacoztam is egyben. Aztán itthon nekiálltam pakolás után a kenőmájasnak. Jó sok lett, és nagyon finom. És semmi tartósítószer nincs benne. 

házi májassal töltött bazinagy rumli :)) nekem egy is bőven sok volt!

 

Kenőmájas házilag – szárnyasmájból

Ez kel hozzá: 2 kg csirkemáj, 1 kg pulykamáj, 500 g vaj, (vagy margarin), 100 g libazsír, 300 g füstölt kenyérszalonna, só, bors, mustár, granulált fokhagyma, majoranna, kakukkfű. 
Ami opcionális és ízlés kérdése: fűszerpaprika, rozmaring, vöröshagyma reszelve. Én nem tettem bele. 

Így készül: a szalonnát felkockázzuk, bazinagy tepsiben betoljuk a sütőbe, hogy már előre kisüljön a zsírja. A májat megpucoljuk, még csak darabolni sem igazán kell. Rátesszük a szalonnára és összekeverjük vele. Megsütjük, majd hagyjuk kézmelegre hűlni.
Húsdarálón az összes májat a szalonnával és a vajjal együtt ledaráljuk. Jó kis mancsolós meló, de van abban valami gyönyörűség, amikor a fűszerekkel együtt összedolgozzuk a májkrémet. Mert ezt bizony kézzel a legjobb. Főleg, mert rengeteg Folyamatos kóstolás kötelező!
Amikor már elégedettek vagyunk az ízével, akkor két pástétomformát – esetleg őzgerincet – folpackkal kibélelünk, belenyomkodjuk a májast, befedjük és hűtőbe tesszük. Nekem 2 nagy pástétomforma lett tele, és egy kisebb doboz. Abba az adagba viszont jó sok szezámmagot is kevertem, nagyon élvezetes lett tőle Másnap – vagyis ma volt ez a jeles nap – kiborítjuk a formából, tetszőleges vastagságú szeletekre vágva porciózzuk amit elajándékozunk, amit kóstolóba viszünk hétvégén, és amennyit gondolunk, hogy alkalmanként felhasználjuk. Pl. melegszendvicsre, májas kroketthez, töltelékhez, stb. Szépen levákuumoztam a kisebb-nagyobb csomagokat és bezsuppoltam a fagyasztóba. Szerintem jó ideig elég lesz és nem kell azon törnöm a fejem, hogy hol is vegyek jófajta kenőmájast?

 

Kenőmájas krémmel töltött burgonya

Ez kell hozzá: személyenként 1-2 db nagyobb rumli, 150-200 g házi kenőmájas, 150-200 ml tej, 1 csokor petrezselyem, 2 szál újhagyma, ahány rumli, annyi szelet lapka sajt, vagy esetleg reszelt sajt, 2 ek. olaj.

Így készül: a rumlikat úgy vágjuk be, mintha kalapot vágnánk neki, de nem vágjuk még le teljesen. Én rácsos tepsiben, a rács alá vizet öntve, fóliával letakarva betoltam a sütőbe. Egy óra alatt megpárolódtak a rumlik úgy, hogy nem repedtek szét. Ezután persze levágtam a kalapkákat, karalábévájóval szépen kiszedtem a közepüket. Ezt a kinyert rumlit a májassal és a tejjel finom krémmé kevertem. Hozzáadtam az apróra vágott hagymát és petrezselymet. Visszatöltöm a krémet a rumlikba, jó púposan. Megcsorgatom olajjal. Kalap nélkül 10 percre forró sütőbe dugom.
A kalapokra 1-1 szelet lapka sajtot teszek, majd ezt is a sütőbe tolom. Ha befért volna úgy a tepsi a felső rácson, hogy a kalapok is rajta vannak, akkor sültebb lenne a sajt. De nem fért a piszok.
Friss zöldséggel, paradicsommal, salátával tálalom.

tulajdonkáppen ilyen közelről sosem nézem a tányéron az ételt :) csak a gép mögül

6 Comments

  1. ladybird

    Gratulálok! Ez a recepted megjelent a Príma Konyha októberi számában, ami az én kedvenc recept magazinom!(Persze kicsit irigy is vagyok és még reménykedem, hogy engem is felfedeznek!)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Ladybird 🙂 Bizony, bár nem kenyerem a dicsekvés és szerintem szebbre is csinálták. Azt nem is mondom, hogy nekem is jár a magazin, mert valahonnan régen ismertem a főszerkesztőjét. Egyszer már beküldött receptjeimet jelentették meg, de akkor még nem volt blogom. Aztán nem szóltam, hogy van a bodzám, és mégis rám találtak. Tehát nem tudják, hogy ez az enyém, ilyen alapon a te remek kis receptjeidet is könnyen felfedezhetik bármikor 🙂 Gondoltál már rá, hogy esetleg egy ,,saját” ruhás, egyéni blogot csinálj magadnak? Amilyen klassz ötleteid vannak, nagyon kis frappáns oldalt tudnál szerkeszteni.

    Reply
  3. ladybird

    Igazad van, kellene egy sajátosabb, egyénibb blog, de ez az NL Cafén nem fog menni, elég korlátozottak ott a lehetőségek, viszont nehezen szánom rá magam, hogy “átköltözzem” máshova!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Kár 🙂 Amúgy gratulálunk a reklámarccá vált férjedhez a libri-n 🙂

    Reply
  5. 136801

    Szia!

    Ladybird vagyok új néven! Mégiscsak elszántam magam, sőt hirtelen felindulás ért utól. Így tegnap és ma ki-és bemásoltam mindent a régi blogból új blogba. Most itt találsz meg: eszterkedvencei.freeblog.hu!

    Reply
  6. BodzaBlog

    meglátogattalak 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.