Citromhab torta

 

Esküszöm, csak egy kicsit akartam csinálni. Aztán meg ez lett belőle: egy rendes és nagy torta. Szerencsére még jól is sikerült.

citromhab torta - egészen csinos lett, mondhatni ünnepi :)

 

Citromhab torta

Ez kell hozzá: 5 tojás, 4+4 ek. cukor, 5 ek. liszt, 1 tk. szódabikarbóna, 3 ek. baracklekvár, 450 g tejföl, 500 ml Hulala ,,tejszín” ami nem tejszín, hanem mint megtudtam cukrászati kellék, mert növényi alapú. De ez tart, a tejszín nem. Kell még 2 citrom, 2 lime, 1/2 vaníilarúd, 1 ek. étkezési zselatin. 1 ek. nádcukor.

Így készül: A tojásokat szétválasztottam, felvertem egy csipet sóval a fehérjét. A sárgákat a 4 ek. cukorral krémesre kevertem. Ebbe belekevertem a hab egy részét, majd a többit is, folyamatosan rászítálva az 5 ek. lisztet és az 1 tk. szódabikarbónát. (ettől csak tartása marad a piskótának, nem kötelező).  Tortaforma aljára egy darab sütőpapírt vágtam, az oldalát pedig megkentem vajjal és megszórtam liszttel. Ebbe az előkészített formába igazgattam a tésztát és előmelegített 180°C-os sütőben kb. 30 perc alatt megsütöttem.

a zöldet mindenhol szeretem :)))))))))))))

A krémhez az egyik citrom héját lereszeltem, rögtön bele a tejfölbe és hozzáfacsartam a citromok levét is. Ehhez adtam  4 ek. cukrot, 1/2 rúd vanília kikapart magjait és az 1 ek. zselatint. Jól kikevertem. Felvertem a hulalát, klassz masszív hab lett belőle. Fokozatosan hozzákevertem a citromos-vaníliás tejfölhöz. Persze kóstolgattam, nagyon fincsi lett.

Amikor kihűlt, lapjában kettévágtam a piskótát. Az alsó lapot megkentem az anyukám sárgabarack lekvárjával. Erre halmoztam a citromos krém felét. Rátettem a másik lapot, jó vastagon megkentem ezt is a krémmel, aztán a torta oldalát is bevontam. Habkártyával megcsíkoztam. Nagyon törtem a fejem, hogy mi legyen a maradék krémmel, aztán kis hegycsúcsokat raktam a tetejére. Megszórtam reszelt citromhéjjal és rátekertem pár vékony karika lime-ot.

végül egészen jó lett az oldala is, ahogy csillognak a cukorkristályok rajta :)

Aztán az oldalán gondolkodtam, mert túl fehér volt Végül egy ek. nádcukorral összekevertem egy lime lereszelt héját és még ha nem is ügyesen, de megszórtam oldalról. Az eredmény végül nagyon tetszett

Azóta készült még 2 citromhab torta is, Apa megrendelésére és családi szülinapra. Kicsit másképp díszítettem:

citromhab torta másképpen is :)

Egyszer majd lesz egy habzsákom is, akkor aztán cicomázhatok kedvemre. Addig marad a nejlonzacsi.

citromhab torta más elképzelés szerint :) és vannak újabb ötleteim!

11 Comments

  1. Marcsi

    Hűűűűűűűűű ez gyönyörűséges!!!
    Gratulálok nagyon ügyes vagy, és biztos nagyon finom is. Nyami-nyami.

    Reply
  2. Éva

    Fantasztikus! Gratulálok!

    Reply
  3. Apácska

    Az íze is nagyon jó volt, már nem is sok van belőle:)
    Könnyű volt, és nem túl édes, olyan, amiből nagyon sokat meg lehet enni:)

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia marcsi, szia Éva 🙂 Köszönöm a gratulációkat. Még engem is meglepett, milyen csinos lett. Anyukám is azt mondta, tisztára olyan, mint egy szülinapi torta. A nagybátyám és a nagynéném is evett belőle tegnap, és nekik is ízlett. Ami a szépség mellett azért talán még fontosabb is 🙂 De a legmeglepőbb, hogy nagyon könnyű megcsinálni, ajánlom mindenkinek 🙂

    Reply
  5. BodzaBlog

    Apácska 🙂 nem gondoltam volna, hogy ennyire ízlik, bár gyanús volt, hogy tegnap is megpuszilgattál érte 🙂 Örülök, hogy a kedvedre tettem vele :*

    Reply
  6. 86215

    Azt hiszem, hogy most apácska is csatlakozna hozzám: még egyszer nem tudsz ilyent csinálni:P (csak, hogy provokálva legyél;))

    Reply
  7. BodzaBlog

    Deee… biztos tunnék 🙂 de már tovább is gondoltam, mi lesz még ehhez hasonlatos, de mégsem ez :)))))))))

    Reply
  8. lilla

    Kedves Emese!

    “Apa” kolléganője vagyok, épp most faltuk fel öten a citromhab tortát, amit a szülinapjára küldél. Csak egy szót tudunk rá: mennyyyyei!
    Kérlek, tartsd meg jó szokásodat, és néha-néha küldj nekünk valami finomságot :). Pl. a túrós pogit is szívesen megkóstolnánk. 🙂
    Amúgy lelkes olvasói lettünk a blogodnak, és rendszeresen csorgatjuk a nyálunkat a finomságok láttán.
    Ja, és persze hallottunk az új mosógépről is.

    További kreatív főzőcskézést kívánok,

    Lilla

    Reply
  9. BodzaBlog

    Szia Lilla! Sziasztok Kollégák és Haspókok 🙂 Igazán örülök, hogy tetszett és ízlett a torta. Ez dupla öröm nekem, mert egyrészt örültem, hogy Apa megkért, csináljak neki odabentre, másodszor, hogy ízlett, az azért is jó, mert így nem csak a családom véleményére tudok alapozni. Legalább már biztosan tudom, hogy nem csak az elfogultság beszélt belőlük.
    Vettem az adást a túrós pogira is és akkor már tudjátok, mi a véleménye egy háziasszonynak a csúcstechnológiás mosómedvéről 🙂
    Köszönöm 🙂

    Reply
  10. Viki

    Szia! Elkészítettem anyu szülinapjára, nagyon finom lett 🙂
    Nem raktam bele zselatint, mert nem a barátom, de így is nagyon jó masszív hab lett (2 cs. habfixálóval). Valamint a krémbe 1,5 citrom levét belefacsartam (úgy láttam ezt nem írtad le, de biztosan Te is így készítetted).
    Köszi a receptet 🙂 Rögtön elfogyott!
    További jó sütést-főzést:) Nagyon tetszik a blogod!

    Reply
  11. BodzaBlog

    Kedves Viki 🙂 Örülök, hogy nagy sikere volt ennek a könnyű tortának. Tényleg kimaradt és persze, hogy beletettem a citromok levét, máris javítom a bejegyzésben. Érdekes, hogy eddig senki – én sem – vettem észre, hogy kimaradt, de tán mert annyira evidensnek tűnt 🙂 Még egyszer köszönöm és örülök, ha sokszor idelátogatsz majd a kis bodzámra 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.