Cukkínifasírt chorizóval

 

Egy kedves ismerősömtől a múlt héten igazi, bio és plánesőt! sk. termesztésű paradicsomokat, uborkát, paprikát és cukkínit kaptam. 

Olyan fajta cukkíni volt, amit eddig még nem ismertem: fehér a héja és kicsit tök fazonú, de szebb formájú. A paradicsomok pedig… mmmmmm  illatosak, érettek, finomak. Pirosak és sárgák, koktélok és húsosak. Teljesen odavoltam!
Mivel viszont a tökféléket csak én eszem, Apa nem, így eltartott egy ideig, míg kitaláltam mi is legyen a fehér cukkíniből. Végül két részletben dolgoztam fel.

Jellemző rám, hogy tököt tökkel Mert a tökfőzeléket is rántott tökkel szeretem a legjobban. De hogy most mégse legyen annyira vega a kaja, belecsempésztem egy kis kolbászt. 

 

Cukkínifasírt chorizóval

Ebből lesz: 500 g reszelt cukkíni, só, bors, fokhagyma, 1 tojás, 2 szelet kenyér, 150 g chorizo, zsemlemorzsa. Esetleg kapor, ha valakinek kedve támad hozzá

Így készül:  mint a fasírt összeállítom a reszelt cukkínit, amit előtte szintén lesóztam, kinyomkodtam, a tojást, az puha kenyeret (amit nem áztattam, mert el kell szívnia kicsit a cukkíni levét – amit darabokra tépkedtem, sót, borsot és fokhagymát, egy kis morzsát, ha túl lágy. A chorizót karikákra, majd kockákra vágom és hozzákeverem a fasírthoz. Labdacsokat formázok belőle és bő olajban kisütöm.

cukkínifasírt egy kis plusszal :))) benne ám, finom ám, nagyon ám! :))


Nagyon finom lett, mert kívül ropogós volt, belül puha és a kolbász nagyon megdobta az ízét

 

És amihez köretnek készült a cukkínifasírt:

 

Fokhagymás-kefíres cukkínifőzelék

Ez
kellett hozzá:
500 g reszelt cukkíni, só, fokhagyma, 450 g kefír,  200
ml tej, 1 ek. liszt, 1 ek. libazsír, gondolatnyi kapor.

Így
készült:
a lereszelt cukkínit lesóztam, hagytam állni 10 percet, majd
kinyomkodtam. Közben a finom sk. sütésű libazsíron a liszttel vékony
rántást csináltam, jó sok fokhagymával fejeztem be. Azért is nem írtam
mennyiséget, mert én nem vagyok mérvadó
(ehhez a kis adaghoz 5 gerezdet használtam el, ami másnak őrülten sok
lehet. De hát ,,tisztíccsa'' mindenünket ugyebár ) Rádobtam a cukkínit,
átkevertem, majd hideg tejjel felöntöttem. Ebben roppanósra pároltam.
Hozzákevertem a kaprot, de tényleg nem sokat, hogy ne az domináljon,
mint a tökfőzelékben, és a kefírt. Egyet rotyogott és kész.  Habos, könnyű és finom lett.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.