Vajas pogácsa-kockák

 

 A párom azt mondta, hogy már megint rámjött a hoppáré Pedig csak azért csináltam, mert unom a reggelinek vásárolt felfújt, stabilizátoros, kitudjamégmilyenes péksütiket. Így inkább – most is – nekiláttam, hogy némi munkával csináljak reggelinek valót. Semmi extra, csak egy sima vajas pogácsa tészta, amit kicsit másképp vágtam. Mármint nem kerekre, hanem a derelyevágóval kockára. Így nem volt semmi ,,hulladék'', amit újra kellett volna gyúrnom. Könnyű lett és réteges. Amikor kihűlt, akkor pedig mentek a zacskókba és a fagyasztóba, mert nagyon jó lesz majd olykor-olykor kiolvasztani reggelire. Az illatuk is olyan lesz, mintha akkor vettem volna ki a sütőből. Jó kis csel, mi?

 

Vajas pogácsa-kockák

 

Ez kell hozzá:  (36 db lett belőle) 1 kg finomliszt, 5 dkg élesztő, 1 ek. cukor, 1 ek. só, 25 dkg margarin, 2 tojás + 1 fehérje, 5 dl tej, 10 dkg vaj. Tetejére apróra vágott nyers napraforgómag, 10 dkg Parmiggiano Reggiano sajt keveréke, 1 tojássárgája.

Így készül: Próbálkozás, mert még sosem próbáltam: egyszer nem használtam el a két élesztőt, amit vettem és egy zacskóban bedobtam a fagyasztóba. Jól el is felejtettem. Ma meg az jutott eszembe, hogy megpróbálom felébreszteni. Kitettem a konyhába, majd egy óra múlva langyos, cukros tejbe tettem. Azt gondoltam, ha felfut és ,,él'', na akkor lesz vajas pogi És élt!
Szóval átszitáltam a lisztet, belekevertem a sót, apró kockákra vágtam a fagyos margarint, elmorzsoltam a liszttel. Beleütöttem a 2 tojást, meg a harmadiknak a fehérjét, hozzáadtam az élesztőt a tejjel együtt és rugalmas tésztát gyúrtam belőle. Először 1 órát hagytam pihenni, hadd dolgozza ki magát az élesztő. Kinyújtottam, megkentem a 10 dkg langyos vajjal, meghajtogattam, letakartam. Fél óránként még kétszer meghajtogattam. Az utolsó nyújtásnál nem nyújtottam olyan vékonyra, és ferdén bevagdostam a tetejét, derelyevágóval – baromi nehezen – kockákra vágtam. De szép lett a mintája, ahogy eltolódtak a vágások a tészta vastagsága miatt. Tepsibe tettem, hagytam ott is kelni fél órát. Tojássárgájával megkentem, megszórtam az apróra vágott napraszotyi és a reszelt sajt keverékével. 180°C-os sütőben megsütöttem. 

vajas pogácsa-kockák reggelire - ettől fel lehet ébredni! :)))))

4 Comments

 1. Kati

  Szia!
  Nagyon jól néznek ki a pogácsa-kockáid! 🙂 Ki fogom próbálni, biztosan.
  …és találtam még nálad több pogácsa receptet. Ha megengeded, azokat is ellopkodom. 🙂 Köszi!

  Reply
 2. BodzaBlog

  Szia Kati! Nyugodtan próbálgasd, remélem sikerrel jársz 🙂

  Reply
 3. Makka

  Szinte érzem az illatát, nagyon jól néz ki!

  Reply
 4. BodzaBlog

  Köszönöm 🙂 Mostanra kiderült, hogy a fagyasztás semmit sem ront az élvezeti értékén. Amikor a mikró péksüti olvasztó programjával egy perc alatt meglangyosítja az ember, olyan mintha most került volna ki a sütőből 🙂

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük