Húsos táska (pite, pie)

 

Olyan régen csináltam, hogy utána kellett nézzek a receptnek. Megesküdtem volna, hogy fenn van a bodzán. De nem volt, csak a spenótos. Mi a szösz? Végülis a tészta érdekelt, az meg ugyanaz. De akkor legalább ,beszéljünk’ róla.

Olyan fajta, amit millióféleképpen meg lehet tölteni. De a legjobb a húsos Persze lehet a húsos tölteléket is sokféleképpen készíteni. Egy a lényeg: ne legyen se túl szaftos, se túl száraz. Lehet gombával is tölteni, vagy sonkával és tejföllel. Lehet sajtos túrókrémet is beletenni, meg zöldséges pástétomot és csirkemájragut is. Csak a fantáziánk szab határt neki.
A tészta nagyon kis hálás jószág. Legjobban a natúr ízűt szeretem. De általában a lisztet is keverem, nem csak sima lisztből készítem. Aztán lehet fűszerezni mindenféle friss- és szárított zöldfűszerekkel, vagy magokkal, mustárral, fokhagymával, párolt hagymával. De a legjobb, az a natúr. 

Húsos táska – pite, pie

Ez kell hozzá: 50 dkg darált hús, 5 dkg szalonna, (2 szelet maradék sonka) 1-1 fej lila és vöröshagyma, 4 g. fokhagyma, 1 ek. pirospaprika, 1 ek. paradicsompüré, 3 ek. tejszínes szendvicskrém vagy tejszínes krémsajt,  40 dkg sima liszt, 10 dkg graham liszt, 1 nagy pohár (450 g) natúr joghurt, 4-5 ek. olívaolaj, 1 ek. só, bors, 1 sütőpor, 1 mk. szódabikarbóna, víz. 

Így készül: a szalonnát felkockázzuk, kisütjük, rádobjuk az apróra vágott hagymákat, majd a fokhagymát is. A darált húst hozzáadjuk, megpirítjuk,  ízesítjük a paradicsompürével és a pirospaprikával. Pici vizet aláöntve megpároljuk, zsírjára sütjük. Hozzákeverjük a tejszínes krémet vagy krémsajtot, átkeverjük, ha kell, utánasózzuk, borsozzuk. 
Amíg a ragu kihűl, egy nagy tálban összekeverjük a liszteket, sütőport, szódabikarbónát, 1 ek. sót. Hozzáadjuk a joghurtot, az olajat, és ha kell, akkor egy kis vizet, vagy még lisztet, ha a tészta igényli. Klassz, rugalmas tésztagömböcöt gyúrunk belőle. Kétfelé vágjuk, mindkettőt  akkorára nyújtjuk, hogy 6 nagy, 10×20 cm-es téglalapot tudjunk kivágni belőle. A lapokra kiadós mennyiségű – leglább 2 ek. – ragut halmozunk, félbehajtjuk, majd villával a széleit lenyomkodjuk. A tetejét 2-3 helyen megszúrkáljuk.  (Elvileg 12 darabnak kellene lennie, de nekem valahogy 14 lett )
Sütőpapírral bélelt, olajjal vékonyan kikent tepsibe téve, 190°C-on megsütjük. Alul ropogós, felül piros a jó állapot.
Soha, de soha, de soha ne harapjunk bele forrón! Mert ha túl éhenkolbászok vagyunk, összeégethetjük a szánkat és odalesznek az érzékeny ízlelőbimbóink! Legalább 20 percet kell vele várni, mielőtt tálaljuk. Friss salátával, paradicsommal a legfinomabb. 

ez húsos, de bármi mással tölthető, amit szeretünk :)

Valamit még akartam írni, de elfeledtem. Ja igen! Le is lehet sütés előtt fagyasztani, és váratlan vendégeknél hirtelen előkapni, megsütni. Erre az esetre érdemes kisebb táskákat gyártani, amolyan kétfalatos kanapékat, amik könnyen kezelhetők és hamarabb sülnek.

4 Comments

  1. BodzaBlog

    sofn 🙂 csak örülni tudok, amikor olyan visszajelzés érkezik, hogy valakit inspirálnak az elkészített ételeink. Úgyhogy csak drukkolni tudok, hogy ne nyűgnek, hanem élvezetes tevékenységnek, alkotásnak és örömnek tudd megélni a sütés-főzést 🙂

    Reply
  2. sofn

    🙂

    Mivel apácska még anno figyelmeztetett, hogy ha valami tetszik, azt írjam is le, így is cselekszem azóta:)
    Ez a táska annyira ínycsiklandóan néz ki, hogy előbb-utóbb meg kell csinálnom!

    Reply
  3. Kata

    Nagyon-nagyon finom ez a húsos táska!!!!! Megcsináltam szilveszterre, és nagyon kapós lett!!! 🙂

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia Kata! Ennek nagyon örülök. Olykor én is előkapom, mint láthattad a sonkás-sajtos változatát is. De úgy veszem észre, hogy minél rusztikusabb, annál finomabb.

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.