Gombás tarjaszeletek és a makaróni

 

 Szombaton főzőnap volt. Mert nem akartam egész hétvégén főzőcskézni – na igen, ilyen is van – ezért gyorsan összedobtam egy jó kis töltött paprikát, egy tökfőzeléket (kizárólag magamnak) és egy nagy lábosban gombás húst. Máskor is készítettem már ez utóbbit, de Apa valahogy nem emlékezett rá. Gondolom akkor már jóideje nem ehettünk ilyesmit.  
Anyukám receptje szerint hagyományosan készítettem el. És persze hagyományosan makarónit főztem hozzá, mert minálunk ezt az ételt mindig makarónival ettük. Aztán egyszer csak Apa, a komoly ,fölnőtt' (by Kisherceg) elkezdte a szaftot a tésztán keresztül szürcsölni  Teljesen elképedtem, aztán rájöttem, hogy engem a nagymamám tanított meg erre! Még csigatésztával a levest a kanálból is! Micsoda rösszaságok lehettünk, a mama pedig csibész  Mert amúgy nem tűrte a malackodást az asztalnál.

 

Gombás tarjaszeletek

Ez kell hozzá: 8 szelet tarja, 1 naaagy fej vöröshagyma, 20 cm póréhagyma – mondjuk ez már flanc, de volt otthon, így miért ne tettem volna bele? – , 3 g. fokhagyma, 60 dkg csiperke gomba, 1 nagy (450 g) tejföl, só és bors, 2 ek. liszt, némi olaj. Ízlés szerint apróra vágott snidling a végén. Vagy petrezselyem. Vagy kapor.

Így készült: a husikat lazán kiklopfoltam, enyhén besóztam, beborsoztam mindkét felüket. Némi olajat forrósítottam a lábosban, amiben az egész elkészült. Nagy lábos kell hozzá. Minden szelet husi mindkét oldalát megkapattam. Közben félfőre és csíkokra vágtam a hagymát, a pórét karikákra, a fokhagymát apróra. A gombát pedig nagy szeletekre, nem is túl vékonyra.
Amikor az utolsó ,,kör'' husit kapattam meg, szépen elkezdtem rétegezni. Egy sor husit bőven megraktam hagymával, arra pedig gombát tettem. A következő sorban szintén. Felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppenhogy ellepte és kis lángon szépen puhára főztem. Amikor megfőtt, a lisztből, kicsi vízből és tejfölből habarást készítettem, avval sűrítettem be. Ekkor én snidlinget szórtam bele. De itt lehet változtatni petrezselyemre, kaporra, ami nagyon megbolondítja, de maradhat ,,pucér'' is. Közben kifő a makaróni és már lehet is tálalni. Na meg szürcsölni

Fotó talán legközelebb, bár nem annyira látványos, hogy fotón jól mutasson. Hasonló módon szoktam készíteni pulykát is, de azt szigorúan kaporral eszem. Én legalábbis. Karajból is készítettem már, de túl sovány hozzá és nem túl ízes hús ehhez az ételhez. Próbálkozni lehet. Igazán olyan étel, amit csak odatesz az ember és közben mindenféle másra – pl. tökgyalulásra a tökfőzelékhez – van ideje.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.