Kakukkfüves lencsegolyók

 

Egyszer, mikor még tesóval laktunk együtt, kitaláltuk, hogy csinálunk lencséből krokettet. Addig fűzött, míg hajlottam rá, hogy egy egész kiló lencsét megfőzzek hozzá. Eszelős mennyiség lett Csak adagoltuk hozzá a lisztet, tojást, morzsát, a fűszereket, a sót. Rengeteg lett belőle! Aztán következett még a formázás, a morzsába forgatás. Jesszus, vagy 3 órán át foglalkoztunk vele és a végén már rá sem bírtunk nézni. Sokat lefagyasztottunk és minden alkalommal, mikor elővettük nagy röhögés kíséretében sütöttük ki. Ellenben az előnye cáfolhatatlan: egyszeri munkával rengeteg adag lett belőle, még vendégvárónak is bevált!
Nahát ebből az esetből tanulva manapság ha ilyet ,,gyártok", akkor csak kevés lencséből. Az íze pedig legtöbbször az aktuális kedvem szerint alakul. Csak egy biztos benne: a fokhagyma!

 

Kakukkfüves lencsegolyók

 

Ez kell hozzá:  25 dkg lencse, 5 babérlevél, 1 tojás, kb. 15 dkg liszt, 10+5 dkg morzsa, só, bors, 5 gerezd fokhagyma, kakukkfű. 

Így készül: a lencsét leöblítem és – szokásomhoz híven – a mikróban 10 perc alatt átforralom. Leszűröm, újra 10 perc alatt átforralom. Mindig így készítek lencsét és sosem fúj fel, nem pufaszt evés után.  Ezután lábosba teszem,hozzáadom a babérleveleket, sót és megfőzöm. Leszűröm, lecsepegtetem, hagyom kicsit hűlni. Kidobom belőle a babérlevelet, a fokhagymát fokhaprésen átpasszírozom, hozzáadom. Beleütöm a tojást, sózom, enyhén borsozom és kb. 2 tk. kakukkfüvet morzsolok a tenyeremközt, majd azt is hozzákeverem. Ehhez a lágy masszához keverem a lisztet és a morzsát, hogy kellemes állaga legyen. Vizes kézzel helyes apró gombócokat formálok belőlük,  majd zsemlemorzsába forgatva tálcára teszem.
Ebből a mennyiségből 40 szép kis gombóc lett. Mivel nem ma készítettem, így előbb tálcástől tettem a fagyasztóba, míg megdermedtek a kis gombóckák, majd egy óra múlva bezacskóztam. Nagyobb tételben is érdemes gondolkozni, mert egy vacsorára, vagy vendégeknek pár perc alatt ki lehet sütni. Finom, fűszeres, ropogós finomság. Salátával magában is megállja a helyét, de köretnek is tökéletes.

kakukkfüves lencsegolyszlik :) 

Mire megsültek, klassz ropogósak lettek. Magos mustárral készült vinegrette került a római salátára. Ezt nem kellett tovább ragozni. 

a mai egyetlen napsütésben, mert estére minden rendes eső (is) eláll, ugyebár :)))

4 Comments

 1. 86215

  kipróbáltam, fél kilóból. azt a hibát elkövettem, hogy nem forró olajba tettem őket, de lehet, hogy az arányokat is kicsit elszúrtam, mert némelyik szétesett:(

  Reply
 2. BodzaBlog

  Hát te meg miért pottyantál vajon a moderálandk közé? Mindegy.
  Szóval szétmentek? Tettél bele tojást? Anélkül tudom elképzelni, hogy szétment, mert az fogja össze.
  Egyszer a volt barátom anyukája addig karattyolt, míg a fasírtból kihagyta a tojást és az első adag mind szétment az olajban :))))))) évekig hallgatta a családtól, hogy arra koncentráljon, amit csinál, ne másba szóljon közben bele :))

  Reply
 3. 86215

  tettem bele tojást, bár lehet több kellett volna, fél kiló lencséhez kettőt. azért lett moderálandó, mert rég jött már ide komment.

  Reply
 4. BodzaBlog

  Valószínűleg ez a recept így szolna fél kilóhoz, hogy másfél tojás 🙂 ami nehezen megvalósítható 🙂

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük