Hajtogatott sajtos pogácsa

 

Csütörtökön úgy szabtam a napomat, hogy az új hűtőnk szállítása miatt mindenképpen itthon legyek. Ezt nem is volt nehéz megvalósítani, mert egyrészt pocsék idő volt odakint. másrészt eszméletlen könyvet olvasok éppen és kész kín, ha le kell tennem.
Na ez az idő éppen alkalmas volt arra, hogy hajtogatott pogácsát csináljak. Amit hétköznap sosenem, mert sokáig tart. Most meg örömmel, mert bevallom, hogy a 12˘C-ban fáztam és kapóra jött, hogy a kelt tésztához jó előre bekapcsoltam a sütőt és az adott némi meleget a lakásban.

 

Sajtos pogácsa

Ez kell hozzá: 1 kg finomliszt, 2 csapott ek. só, 3 cs. szárított élesztő (vagy 5 dkg friss), 10 dkg zsír (nekem most jófajta itthon kisütött liba), 25 dkg margarin, 25 dkg trappista, 10 dkg füstölt sajt, 3 tojás, 2 dl tej, 1 tk. cukor, 1 kis pohár tejföl. 

Így készül: a sajtokat lereszeltem, a lisztet kétszer átszitáltam, az élesztőt a langyos cukros tejben felfuttattam. A lisztet összekevertem a sóval és elmorzsoltam benne a zsírt és kb. 15 dkg margarint. Hozzáadtam 2 tojást, a tejfölt és a felfutott élesztőt a tejjel együtt. Rugalmas, inkább lágy tésztát gyúrtam belőle. Fél órára letakartam és hagytam kelni. Akkor kinyújtottam, megkentem a megmaradt margarin felével (kb. 5 dkg), megszórtam a reszelt sajtok harmadával és meghajtogattam. Így is hagytam kelni 30 percet. Újra nyújtottam, rákentem a maradék margarint, a sajt második harmadával megszórtam és meghajtottam. Újabb 30 perc kelesztés. Harmadszori nyújtásnál már nem nyújtottam ki annyira, átlósan bevagdostam a tetejét és szépen kiszaggatam. Lett 24 nagyobb és kb. 20 kisebb pogácsa. A tepsiben letakarva hagytam újabb 30 percet pihenni. Felvert tojással megkentem, pici sóval meghintettem, a sajttal megszórtam és 200°C-os sűtőben kb. 25 perc alatt megsütöttem.
Kívül ropogós, belül réteges és foszlós pogácsa lett. Amikor kihűlt, fagyasztottam is belőle reggelire való csomagokat. A mikró péksüti olvasztó funkciójával szinte frissen sültté tudom varázsolni és még illatos is a kétféle sajt miatt. Persze nagyobb családban ehhez ipari mennyiséget kellene sütni, de érdemes belevágni, hiszen hajtogatni akkor is csak egyszer kell. Csak akkor nem 3 tepsinyi lesz belőle, hanem annak többszöröse. 

sajtos hajtogatott pogácsa..... istenkirályság :)))))))

E bejegyzés szövegét előszőr másképp kreáltam meg, aztán inkább hétköznapibbra vettem a figurát, elvégre mégiscsak maradjunk a gasztro vonalnál :

Jajj de régen kívántam már! Ahányszor csak eszembe jutott még a 90 nap alatt is. De hiszen bűnözés! -kiáltottam magamban.
Milyen finom, ízes, édes és sós. Kiráz a hideg és libabőrös leszek, ha
csak rágondolok. Aztán ott voltak a kifogások. Hogy miért nem?
Mert sokáig tart… mert macerás egy kissé, meg állandóan mosakszom:
előtte, közben és utána. Rémes, még lekopik a bőröm. Aztán azért nem,
mert mikor? Épp a sokáig valósága miatt nehezen passzíroztam volna bele
a programba. Máskor meg? Hát fáradt az ember. Meg nyűgös, meg éppen más
baja van. Feszült, stresszes és miegyéb. Soroljam? 

De ma… úúúú…. már nem bírtam magammal, annyira akartam. Ez az a
nap! És imádni fogom, és türelmes leszek és elég időt adok magamnak is.
Meg neki is. Hogy legyen időm bíbelődni. Hogy mindenre kellő figyelmet
és legfőképpen időt tudjak szentelni. De azért mégiscsak lezseren.

Előkészültem. Nehogy riadalom legyen, hogy túl hideg
bármi is. Ma nincs az a verőfényes napsütés sem, legalább nem szakad az
emberről a víz. Végiggondoltam mit és hogyan, milyen sorrendben.
Bejött!

Most meg? Érzem az illatát, ami teljesen átjár.
Kívül simogat, mert jó látni. Belül meg alig várom, hogy belemélyesszem
a fogaimat! Csorog a nyálam, türelmetlenségem egészen másmilyen.
Izgatott vagyok, mert megégetni nem akarom magam. Ki szeretné? Annál
többet ér ez az élmény. Ízlelgetni, érezni, élvezni a látványát, aztán
a fizikai kontaktust. Lehunyt szemmel, hogy a hideg futkosson a hátamon
és libabőrös legyen a karom. Tenyeremben tartani, mint valami
szentséget. Csodálni tökéletességét és misztikumát egyszerre. Tudni,
hogy az enyém és mindjárt megkapom… mmm :))

Mindjárt kész az első tepsi Szupersajtos pogácsám!

 

8 Comments

  1. PPolly

    Szia! Nagyon tetszik a blogod! Lehetséges lenne, hogy megadj egy e-mail címet, amin tudunk privátban beszélni. Van egy jó ajánlatom!:) Köszönöm: PPolly

    Reply
  2. PPolly

    Hoppá…ez kérdés volt, nem kijelentés…bocsánat…:)
    Tehát: “Lehetséges lenne, hogy megadj egy e-mail címet, amin tudunk privátban beszélni?” Köszi:D

    Reply
  3. BodzaBlog

    Kedves Polly 🙂 örülök, hogy tetszik a kis bodzám. Ha kapok ide egy címet, küldök egy levelet neked. Ide nem szívesen írom a címem, mert akkor egy csomó spam levadássza és bepotyog a postaládámba. Ha megírod, a tied is kitörlöm utána.
    Köszönöm a megkeresést 🙂

    Reply
  4. PPolly

    Szia! A mailcímem: XXX! Várom a leveled!:D

    Reply
  5. Alföldi Ilona

    Szia!

    Nagyon tetszik a blogod, rendszeresen olvasom.
    Szeretném megkérdezni, hogy az aláfestő zenét ki énekli, mert nagyon szeretném valahonnan letölteni.
    Várom válaszod, üdvözlettel iCUS

    Reply
  6. BodzaBlog

    Kedves Icus 🙂 Megpróbálok utána járni, mert nem emlékszem, hol találtuk. De tetszett :)Este itthon lesz a ,,profi” és megkérem, hogy próbálja kinyomozni.

    Reply
  7. 123061

    Szia, előre is köszönöm Neked és a “profinak” is.
    Üdv. Icus

    Reply
  8. BodzaBlog

    Kedves Icus! Küldtem e-mailt, abban találod a választ! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.