Ave Cesar!

 

 Már legalább két hete vágytam rá. Ja persze, mert kecske mivoltomat úgysem tudnám meghazudtolni Így már észrevettem magamon, hogy ha valamire vágyom, az azért van, mert kívánja a szervezetem. Na jó, ez eddig egy sablonos dolog. De hogy is van ez? Egyszerű. Ha pl. sokáig nem iszom tejet, egyszer csak úgy megkívánom, hogy bedöntök pár nagy bögrével ,,oszt jó van''. Ha több napig olyan a menü, hogy nincs benne, vagy csak nagyon kevés benne a húsféle, akkor egy jó sovány, ropogós, húsos sült oldalasért esz a penész. Most pedig – bár fura, mert zöldet mindig eszünk – a salátákért gajdulok meg. Szeretem a vacsorasalátákat, mert egy hatalmas tálra szoktam felhalmozni és kész öröm, hogy annyi zöld egy helyen van Már a Kedvesem is érzi a fílinget és meg is szokta csodálni, sőt megkérdi, hogy lefotóztam-e és ehető-e, vagy még várni kell. Mi ez, ha nem a pavlovi reflexek simogatása? Ő, aki egyébként magától sosem enne füvet!
Na jó, azért egy cézár saláta neki is bőven tartogat meglepetést. Én meg egyszerűen imádom. Mert saláta, mert csirke, mert olívabogyó, mert paradicsom. Úgy is értelmezhetném, hogy a saláták cézára, még ha nem is innen kapta a nevét. 

 

Egy jó cézársaláta

 

Ez kell hozzá: 1 nagy fej friss, ropogós római saláta, a végén haragos zöld levelekkel. 40-50 dkg csirkemell filé, 2 szikkadt zsemle, 1-1 marék magozott zöld és fekete olívabogyó,  1/2 csokor petrezselyem, 1 marék sangó retekcsíra, 25 dkg koktélparadicsom, 1 nagy tejföl (450g-os), 1 ek. magos mustár, 2 ek. majonéz, olívaolaj ízlés szerint, granulált fokhagyma, só, gondolatnyi cukor, 1 tk. citromlé.

Így készül: A salátát leveleire szedve leöblítjük, lecsepegtetjük (vagy akinek van elmés salátacentrifugája, avval megszárítja. Ez célzás, hogy nekem még ,,nem van'' de örülnék neki). A zsemléket felszeleteljük, felkockázzuk, de lehetőleg harapható, nagyobbacska darabokra. Nem fél zsemlére gondolok, de azért na. A csirkemellet is hasonló méretű darabokra vágjuk, megszórjuk borssal és granulált fokhagymával. A paradicsomokat elnegyedeljük, a petrezselymet nagyra szabdaljuk. Fogunk egy serpenyőt, némi – nem szűz! – olíván megpirítjuk a zsemlekockákat, és a tálra szedjük, hogy lehűljenek. Aztán némi olíván megpirítjuk a csirkehúst is. Rászedjük a zsemlékre, megsózzuk, még egy kis fokhagymával meghintjük. A főzésnek evvel vége is.
A tejfölt kikeverjük a majonézzel és a mustárral, meg egy ek. olívával. Ez lehet szűz . Citromot cseppentünk bele, némi sót és cukrot adunk hozzá, hogy pikáns, kiegyensúlyozott íze legyen. Akkor jó az állaga, ha egy salátalevelet belemártva nem folyik le róla, hanem vékonyan bevonva rajta marad. (és máris bekaphatunk egy ropogós levelet )
Mikor már így elő van készítve minden és egy tenyérnyi hely sincs a pulton, előkapunk egy bazinagy műanyag tálat. A salátaleveleket falatnyi darabokra vágjuk. Én imádom a római saláta levélnyelét, odavagyok érte, ahogy roppan és friss és ízes és és és… A tálban összerázzuk a salátát, a petrezselymet, a paradicsomot, az olívabogyókat és fél marék retekcsírát. Ezt az öntettel összekeverjük. Nekem nem szokott az egész mennyiség kelleni, mindig kimarad valamennyi, mert nem szeretem, ha belefullad a saláta. Ez nem az öntetről szól elsősorban, hanem a salátáról. Hozzáadjuk a zsemlekockákat és a csirkemell darabokat. Annyit tartsunk vissza, hogy tálaláskor tudjunk a tetejére halmozni némi ízelítőt belőlük. Ha összekavirnyoltuk, akkor egy naaaaaaagy salátás tálra halmozzuk fel. Helyezzük el rajta a maradék zsemlekockákat, csirkemelleket, retekcsírát, esetleg petrezselymet. Kész.
Takarítsunk össze magunk után és tálaljunk.

nálam a cézársaláta a saláták cézára is :)

Mondanám, hogy semmi sem kell hozzá, mert minden benne van. Zseniális De az ínyencek biztosan ajánlanának valami könnyű fehérbort mellé. 

melyik falattal kezdjem? :)))))))))

Sokszor nem tudom eldönteni, melyik falattal kezdjem? Puhával, roppanóssal vagy ropogóssal?

ó, azok az apró kis mustármagok... mmmm :)

4 Comments

  1. 86215

    nyáron valahogy fokozott az igény a zöldfélére, és kevesebb a tésztára, húsra… ez teljesen természetes.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Nyáron fokozottabb az igény a zsenge kecskehúsra és… :)))))))))))))))))))))))))
    Amúgy örömmel újságolom, hogy kaptam ,,salicentrit”, ahogy kolléganőm mondta 🙂 szupcsi nem? (ggrr… pf… @&>#|<@)

    Reply
  3. évuci

    szia.
    még eddig nem jártam erre, de most már fogok… a bárány miatt:)))

    Reply
  4. BodzaBlog

    Évuci, örülök, hogy Baracknak is van rajongótábora :))))))))) Gyere máskor is!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.