Utána

 

 A kilencven napos diéta jó alapot adott arra, hogy többször átgondoljam, ezentúl mi is legyen a csapásirány? Nem mondom, hogy ugyanúgy betartjuk és szétválasztjuk majd minden nap a menü hozzávalóit, mint eddig, de arra tökéletesen jó volt, hogy tudjuk, mit mivel szeretünk enni.  Kis odafigyeléssel remek ebédek és vacsik születhetnek.
Így sikerült ez az abszolút vega étel is, ami tulajdonképpen avval kezdődött, hogy szétnéztem a szekrényben. Aztán a többit hozzágondoltam. Apa csak úgy lapátolta befelé

 

Üvegtészta fafülgombával és zöldségekkel

Ez kell hozzá: 1 cs. szárított fafülgomba – úgy vélem roppant mázlista, aki ilyet frissen kap, de ez kb. 25 dkg frissnek felelt meg – 1 kis csomag üvegtészta, 15 dkg zöld ceruzabab, 15 dkg zöldborsó, 2 ek. szezámmag, 2 ek. szójaszósz, 1 hüvelykujjnyi friss gyömbér, gondolatnyi csilipaprika, 1 ek. méz, 1/2 citrom leve, só, 3 g. fokhagyma, olaj, petrezselyem, koriander. 

Így készül: a gombát egy szitában folyó víz alatt gyorsan leöblítem, aztán tálba teszem és forró vízzel leforrázom. 20 percig hagyom állni, ezalatt magára talál, megduzzad és a színe is szép barna lesz.
A babot és a borsót gőzölve pároltam meg, de gondolom ez blansírozással is megoldható. A lényeg, hogy roppanós maradjon. Mire megpárolódott, addigra a gomba is jó lett. A gyömbért közben megpucoltam, és zsülienre, majd apró kockákra vágtam. A wokot felforrósítottam, pici olajat csorgattam bele, majd a gyömbért beledobtam. Közben 3 g. fokhagymát szintén apróra vágtam, és mikor már a gyömbér illatos volt, ezt is hozzáadtam. Rádobtam a fafülgombát, szójaszószt, kb. 2 dl vizet, némi sót. Közben a zöldségek párolóvizével leöntöttem az üvegtéshztát. A gombára figyelve, rácsorgattam a mézet, a citromlét, majd hozzákevertem a borsót és a zöldbabot. Belegondoltam egy kis csilipelyhet.
Leszűrtem a tésztát, hozzákevertem a zöldségekhez, kívánt még némi szójaszószt. Gazgagon megszórtam petrezselyemmel és szezámmaggal. Friss koriander még jobban feldobná

a fa füle, meg az üvegtészta, soooook zölddel :)

25 perc volt az egész és bár soknak tűnik, a sokféle hozzávaló miatt, de nagyon gyorsan, frappánsan el lehet készíteni. Ízben pedig… mmm 🙂 isteni. 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.