Szalonnás rumli

 

 Emlékeim szerint amikor anyu gyorsan akart valamit összehozni vacsorára, akkor pucoltunk krumplit, ő sütött némi szalonnát – persze akkoriban jófajta húsos kolozsvárit tartottunk itthon – és némi sóval tepsibe téve fél óra alatt megsütötte a szalonnás krumplit. Amolyan szegény ember vacsorája, de mindig került mellé valamilyen savanyúság, vagy friss zöldség. Legjobban kovászos uborkával szerettem. 
Nagy ritkán manapság is készítem, de azért nem kolozsvárival, hanem extra sovány baconnel, további zsiradék hozzáadása nélkül, némi fűszerrel.

Szalonnás krumpli

Ez kell hozzá: 7-8 nagyobb, egészséges héjú rumli, 30 dkg sovány bacon, granulált fokhagyma, só, szárított kakukkfű. 

Így készül: a bacont csíkokra vágom,  serpenyőben kisütöm. A rumlit megsikálom jó alaposan – a spéci kis zölségsikáló kefémmel – kockákra vágom, leöblítem. Tepsibe sütőpapírt terítek, belerakom a rumlit, enyhén megsózom, megszórom egy kis granulált fokhagymával, és szárított kakukkfűvel. Átforgatom, majd a kisült szalonnát és annak a némi zsírját is rápakolom. Sütőbe tolom és 30 perc alatt megsütöm. A tetejére pár darab bacont nagyobbra hagytam, hogy szépen megpiruljon a sütőben.
Savanyúságnak uborkát, kisdinnyét adok hozzá. Sitty-sutty kész is van.

szalonnás rumli - egyszerűbb napokra :))

Apa azt mondja, nem ismerte ezt az egyszerű ételt. Most meg örömmel ropogtatja a pirult bacont a tetejéről, meg a puha rumlikat. Örülök neki, hogy megint van egy hagyományos étel, amit tovább tudtam adni a családban. 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük