Spárga levesben – kelbimbóval

 

 A kelbimbós változat az én kedvemért készült, mivel Apa sajnos allergiás rá és persze nem akarom őt kinyírni (Mint egyszer már majdnem a frankfurti levessel. Na jó… de nagyon ijesztő volt, ahogy a szervezete reagált rá, teljesen frászt kaptam. Mint múlt héten a polipra is. Teljesen pánikban voltam.)

 

Spárga levesben – kelbimbóval

Ez kell hozzá:  4 csík bacon, 50 dkg kelbimbó, 20 dkg tisztított, darabolt spárga, 3 g. fokhagyma, 2 szál újhagyma, 2 dl tejföl, só, bors, őrölt szerecsendió, 1 leveskocka, víz.

Így készül: a bacont – mely szintén maradék volt – vékonyra csíkoztam, lábosban megpirítottam egy csepp fokhagymás olajon. Rádobtam a karikázott újhagymát, átforgattam. Hozzáadtam a kelbimbót és 2 percig párolgattam. Ezután felöntöttem 1,5 l forralt vízzel, beletettem a spárgát és a leveskockát. Amikor felforrt, kis lángon kb. 20 percig főztem. Közben hozzáadtam némi sót, a szétnyomott fokhagymákat és borsot. Amikor megfőttek a zöldségek, belereszeltem 1/4 szerecsendiót és még borsoztam. 
A tejfölt ebbe is hőkiegyenlítés után kevertem bele. Részemről nem eszem tésztával, de akinek van kedve, főzzön bele csigatésztát.

spárga és kelbimbó.... mmmmmm :) isteni

A spárga fanyarsága és a kelbimbó édessége nagyon passzol egymáshoz. Alig várom, hogy holnap ebédre megmelegítsem és bekanalazzam a becsomagolt adagot. Mert ugye ma csak kóstoltam
Amúgy mind a két leves tökéletes egy keményítő napra, esetleg a tejfölt ki kell belőle hagyni.

 

2 Comments

  1. trinity

    Az még csak hagyján, hogy szegényke a káposztafélékre allergiás…Én tengeri herkentyű nélkül nehezebben tudnám elképzelni az életem. Nem mintha naponta ennék, node azért néha nagyon jól esik…..
    Fullad tőlük? Az ijesztő lehet…
    Nekem az E-ktől néha óriási ödémáim lesznek….az is szép tud lenni! Ilyenkor méregtelenítenem kell és akkor sokáig nem jön elő. Persze kerülöm is őket, amennyire lehet. Az allergia nem tréfa, sajnos…..

    Reply
  2. BodzaBlog

    Még fulladni nem láttam sosem – remélem soha nem is fogom – de azok a pár perc alatt tenyérnyire megnövő kiütések ijesztőek. Mint egy sci-fiben 🙁
    Azt nem is mondom, hogy egy hónapja nekem is van a bal alkorom valam allergia-szerű tünet. Már kezdem figyelni, hogy mire? Napra, ételre? Még a kalcium rajtam is segít. És érdekes, hogy eddig soha életemben nem voltak ilyen nyűgjeim, most meg mindenféle előjön. Teli van velük a hócsukám. Pedig annyira odafigyelek, hogy étkezéskor ne nagyon használjak E-ket, hogy szinte minden friss alapanyagokból legyen. De azért nem legelhetünk állandóan füvet :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.