Zöldséges lángos

 

Nagyon akartam  sütni valamit, lévén a szénhidrát napunk épp vasárnapra esett. Szóval miért is ne? Kitaláltam, hogy mit. Ehhez képest annyira rámtört a zöldségehetnék, hogy majd' belehaltam. Aztán ahogy a lisztes zacskót bontogattam hirtelen kipattant a szikra! Olyat csinálok, amit tavaly előtt Hajdúnánáson ettünk a strandon! Zöldséges lángost. Gyorsan pucoltam egy szem krumplit, ami jól tudom, nem illik bele a szénhidrát napi menübe, de gyakorlatilag elveszett a tésztában, viszont szükség volt rá. 

 

Zöldséges lángos

Ez kell hozzá: 1 kg liszt, 2 cs. szárított élesztő (vagy 1 kocka friss, amit bele kell morzsolni a lisztbe), 1 nagyobb krumpli, 1 ek. só, 2 tk. cukor, 2 lilahagyma, 20 centi póréhagyma, 15 dkg lilakáposzta, 1 cs. vegyes saláta, olaj a sütéshez, citromlé. 

Így készül: A krumplit nagyon apróra vágom és annyi vízzel, amennyi ellepi, az 1 ek. sóval megfőzöm, majd hagyom langyosra hűlni benne. Kell a leve is, egyrészt abban van a só, másrészt evvel dolgozzuk össze a tésztát. Anyutól tanultam, ő pedig a nagymamámtól, mindig így csinálom és mindig nagyon jót tesz a tésztának. A lisztet átszitálom az élesztővel és a 2 tk. cukorral és elmorzsolgatom benne a langyosra hűlt krumplit. Beledolgozom a főzőlevét is, és ha kell, akkor még egy kis langyos vizet. Illetve ha lehetne, akkor kefírt vagy joghurtot adnék még hozzá, de azt most nem lehet. Összedolgozom. Kb. egy órára letakarva kelni hagyom. Jó a duplája lesz legalább a tészta. Akkor kigombócolom ízlés szerint. Nálam akkora, amekkora majd nyújtáskor befér a serpenyőmbe, vagyis kb. mint egy kövér golflabda, akkorára. Tálcán meglisztezve, letakarva még 20 percig hagyom pihenni őket.
A húsz perc időmilliomossá tesz Ezalatt vékonyra vágom a lilahagymát, a póréhagymát, megsózom, kis olívát csorgatok rá. A színes salátát összekeverem a rukola ropogós leveleivel, némi olívával és lime-lével. Az uborkagyalun vékonyra szeletelt lilakáposztát is megsózom, kicsit hagyom állni, kinyomkodom és olívával ezt is megcseppentgetem. Nem kell semminek sem úsznia az olajban, épp csak annyi kell bele, hogy a levelekre tapadjon.
Forró olajban kisütöm a kéttenyérnyire nyújtogatott lángosokat, papíron leitatom róluk az olajat. Jó gazdagon megpakolom zöldségekkel, félbehajtjuk és már ehetjük is.

 

Persze Hajdúnánáson mindezt úgy kaptuk, hogy a lángos háromszor ekkora volt, mint az itthoni, fokhagymával, tejföllel jó vastagon meg volt kínálva, arra pakolták a szeletelt uborkát, paprikát, paradicsomot, lilahagymát, majd az egészet még gazdagon megszórták reszelt sajttal. Nos… az nekem egyik nap déltől, másnap reggelig bőven sok volt, nem is ettem utána egy évig lángost. Vagy több? És amúgy is ritkán vetemedek ilyesmire. Most viszont, hogy már eltelt a bő év, egy kis nyári fílinget varázsolt itthonra. Még ha nem is olyan zöldségek kerültek is rá, meg a sajtot is csak hozzáképzeltük. Bár ahogy Apát figyeltem, nem is nagyon kellett neki más erre a sok zöldségre. 

 

Egyébként is nagyon büszke vagyok az én kis zöldségutáló Kedvesemre! Mert mostanában mindenféle salátákat csak úgy eszik, mint a nyuszi Ropogtatja, és ahogy látom ízlik is neki. Mint most a gyalult, sózott lilakáposzta. Teljesen meg is döbbentem rajta, de boldogan konstatáltam, hogy bizony nem csak a káposzta fogy, hanem a hagymaféle is. Vagy megszerette, vagy tudok valamit Őszerinte meg: hát ez van, ezt kell enni!

4 Comments

  1. Limara

    Ez nem csak finom, de gyönyörű is! :))

    Reply
  2. BodzaBlog

    Köszönöm 🙂 igen, igazán gyönyörködtette a szemünket is :)) Azt hiszem lángost már csak így, zöldségesen kívánok majd ezentúl, amikor egyszer egy évben eszem 🙂

    Reply
  3. 97511

    Hidd el, én sem kívánom már azóta a hagyományos (piaci) lángost, mióta megkóstoltam azt a “híres” hajdunánási zöldséges-sajtosat!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Valahol minket is te rontottál meg 🙂 elvégre a te ajánlásodra kerültünk Hajdúnánásra. De az biztos, hogy nem bántuk meg, sőt! Csuda jól éreztük magunkat. Tulajdonképpen az első közös nyaralásunk volt :))))))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.