Scallop és calamary

 

 Igazi ünnepi vacsi került ma az asztalra. Vagyis úgy döntöttünk, hogy most kipróbáltuk – amúgy egy kis okunk tényleg volt ünnepelni, de erről majd a maga idején – és ünnepi menüként fogjuk számon tartani.
Fésűkagylót, vagyis scallop-ot és tintahalat, vagyis calamary-t sütöttünk. Az igazság, hogy kerestem és néztem és olvastam és kutattam mindenféle recepteket a fésűkagylóhoz, de a legjobban ez a rémesen egyszerű, J.O.-féle maradt meg a fejemben. Csak semmi flanc, egy kis kagyló, egy kis hal, és egy jó színes, vinegrettes saláta. Nagyon, nagyon finom volt

 

Fésűkagyló sonkában és tintahalkarikák fűszeres bundában

Ez kell hozzá: 6 fésűkagyló, 25 dkg tintahal karika, 6 szelet Serrano sonka, vagy valami nagyon vékony, nagyon jófajta, 6 rövidke szál rozmaring, citrom, só, bors, olaj, egy adag színes salátalevél, 10 szem koktélparadicsom, kis mustárból, olívából, barnacukorból, sóból kevert salátaöntet.

Így készül: a kagyló szinte semmi előkezelést nem igényel, ha friss. Egy kis citrom persze jót tesz neki.  A sonkát szeletenként háromrét hajtjuk hosszában, körbetekerjük vele a kagylót, fogpiszkával előszúrjuk a lyukat és beledugunk egy darabka rozmaringot. Sózni nem kell a sonka miatt, de borsozni színes borssal nem árt.


így néztek ki sütés előtt... hát nem gyönyörűek? :)))))

 

Evvel bíbelődtem vagy 5 percig. Aztán a tintahal karikákat, amiket megcitromoztam, megszórtam granulált fokhagymával, bundáztam: egy erős zacskóba 2 ek. lisztet, 1. tk. sót, 1 tk bazsalikomot és 1/2 tk, borsot szórtam. Beledobtam a tintahal karikákat, összefogtam a száját, felfújtam, megcsavartam jó szorosan és őrült módon rázni kezdtem. Hogy a karikákra mindenhol rátapadjon a fűszeres bunda.


scallop serrano sonkában és calamary fűszeres bundában.... eszméletlenség :)))

 

Mire Apa jött és lezuhanyzott, összekevertem a salátaleveleket a dresszinggel, belefeleztem a koktélparikat is. Előbb kevés olíván a kagylókat sütöttem meg, kb. 5-6 perc alatt összesen. Félretettem pihenni. Aztán a tintahalakat sütöttem meg gyorsan és már ehettünk is.
Fantasztikus ízek és fantasztikus látvány! De maradandó élmény volt mindkettőnk számára

 

fésűkagyló és tintahal.... mindenhogy szeretjük :)

 

Naszóval… Kedvesem még a rozmaringot is megette! És a salátás tálat is kitörölgette! Úgyhogy meg vagyok elégedve, számomra ez a legnagyobb elismerés

2 Comments

  1. 50818

    Ó, de szépek! Bár én a tintahalat nem igazán kultiválom, ezt a fésűkagylót már nagyon megkóstolnám.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Éva 🙂 igazán exkluzív ínyencség, de legalább már tudom, milyen finom. Az állaga is isteni, mert bár puha és hófehér, mégis van tartása. Lágyabb, mint bármilyen csirke, és édeskés egy hangyányit. Nagyon finom 🙂 A tintahalról csak annyit, hogy ha gyorsan süti ki az ember, akkor nem lesz rágós. Sokszor alig bírjuk ki, míg megterítek, máris lecsapunk rá :)))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük