Polenta sütve

 

A csuda sem tudja, mióta esznek az emberek polentát. Kukoricadarát főve. De mi most próbáltuk először. Meg kell mondjam, nem csalódtunk benne.
Ízletes, tápláló, és rengeteg lehetőség rejlik benne. Elkészítéséhez semmiféle szaktudás nem kell, tulajdonképpen 10 perc alatt kész is van. A további felhasználása pedig opcionális. Tegnap megsütöttem. 

 

Polenta sütve – salátával

Ez kell hozzá: 50 dkg kukoricadara, 2 liter víz (esetleg maradék tiszta hús- vagy zöldségleves), 5 dkg margarin, 5 dkg reszelt parmiggiano regano vagy más jellegzetes ízű sajt, só, bors, 1/2 csokor snidling, fokhagyma ízlés szerint,  víz.

Így készül: először is jó tudni, hogy a fél kiló dara legalább 4 embernek lesz bőséges adag, tehát nagyon gazdaságos. Egy nagy lábosban felteszek 2 liter vizet forrni.  Amikor felforrt, alaposan megsózom. Fogom a  habverőmet és folyamatos kevergetés mellett beleszórom a kukoricadarát. Igyekszem csomómentesre keverni. Tulajdonképpen el is zárhatom alatta a lángot, mert kevergetés közben meg is puhul a dara. Ekkor belekeverem a margarint – vagy vajat – és alaposan borsozom, fokhagymázom, ha kell, akkor még sózom. Nem szoktam a sózát túlzásba vinni, sőt. De ez a mennyiségű dara azért – sajnos – jócskán kívánta. Pár percet állni hagyom, míg elolvad a margarin, majd újra habosra keverem. Belereszelem a sajtot. Persze a fantáziám be is indult, hogy még mi mindent lehetne belekeverni, meg mellé adni.
A snidlinget is apróra vágom, azt is belekeverem a sajt után. Közben egy nagy tepsitfolpackkal kibélelek, majd csepp olajjal megkenegetem a folpackot. A puliszkát ebbe borítom bele. Elsimítgatom a tetejét, szép egyenletesre. Ezt is befedem folpackkal. Ha belefért voln a nagy vágódeszkám, azt is rátettem volna, hogy szép egyenes legyen. De nem fért Aztán kitettem az erkély hűs kövére, hogy megdermedjen és kihűljön.

Egy óra múlva nagy tálcára borítottam, hosszában ketté, majd 8 nagy
kockára vágtam, végül  háromszögekre. Kellemes ruganyos az állaga és
könnyű vele bánni.  Forró grillserpenyőben pici olajon megsütöttem.
Az imádott színes salátával kínáltam. Apának is nagyon ízlett.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük