Leves Apának – nagymama módra

 

Tegnap megfőztem. De Apa azt mondta, hogy a nagymamája régen mindig tojássárgájával keverte ki a tejfölt. Mondom neki, hogy akkor legírozta. Azt ő nem tudja, de úgy csináljam, mert az úgy olyan finom. Meg olyan nagymamás Nálunk ez nem annyira volt szokás. Mi sima tejfölös leveseket szerettünk. De gondoltam, ezen ne múljon, ma este, tálaláskor legírozom neki. Állítom még jobban is ízlett neki, pedig csak sima, csirkeszárnyból készült leveske volt. 

 

Csirkeleves – nagymama módra

Ez kell bele:  mindenki vegye elő a jól bevált családi leves receptjét az a tuti! De ha mégis arra fanyalodna, hogy itt olvasgat, akkor: 1 kg tisztított csirkeszárny, aminek már nincs meg a vége – vagyis levágtuk, só, tejföl, 1 vagy 2 tojás sárgája, szárított fűszerek: csipet bors, bazsalikom, kakukkfű, 5 g. fokhagyma. 

Így készül: roppant naturálisan a szárnyat hideg vízben sóval felteszem főni. Kb. 3 l vízzel öntöttem fel. Szeretem a leveseket fedő nélkül főzni, akkor látom, mennyire forr vissza. Ebből olyan 2 1/2 liter leves maradt vissza, amikorra megfőtt a csirkecomb csirkeszárny. Persze kis lángon főzöm, amolyan ,,ottfelejtős'' módon. De közben a fokhagymákat vékony szeletekre vágom és hozzáadom. Amikor megfőtt, tenyeremben összemorzsolom a fűszereket és úgy szórom bele. Borsozni csak enyhén borsozom. A tojások sárgáját kikeverem a tejföllel. Az eredeti legírozás tejszínnel történik, de így meg nagymamás A levessel hőkiegyenlítem, majd szépen belecsorgatom és kevergetem, nehogy rántotta legyen belőle. De persze nem lesz. 10 perc pihenés után tálalható is.
Diétán kívül állóknak a tésztabetét tetszőleges, persze legírozás előtt kell belefőzni. Esetleg citrommal savanyítható, de bátran mondom, anélkül is tökéletesen pikáns lesz a tejföl savassága miatt.

legírozott raguleves Apának - nagymama módra :))) csak nehogy hirtelen nagyi legyek :))))

Nem raguleves, de az ízesítése már majdnem tárkonyos. Igaz engem kiráz a hideg a tárkonytól, de ismerem az ízét. Talán épp azért kerülöm is. Szóval olyan mint ha… pedig dehogy!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.