Kókusztejes zöldségek üvegtésztával

 

 A mai kreációnk közös Apával. Valamelyik héten ő találta ki az alapokat. Én meg összehoztam az ízeket a fejemben, aztán 15 perc alatt az ebédet is. 

 

Kókusztejes zöldségek üvegtésztával

Ez kell hozzá: 25 dkg fagyasztott sötétzöld ceruzabab, 20 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 üveg babmuszrügy (10 dkg), 1 doboz kókusztej, 1 doboz konzerv fehérbab, 1 mókáskanálnyi csilipehely, 4 g. fokhagyma, 15 cm póréhagyma, só, 1 ek őrült gyömbér, 1 ek. lime-lé, 3-4 ek. kukoricaolaj, 20 dkg üvegtészta.

Így készült: nagy lábosban vizet forralunk, sózzuk. A ceruzababot 3-5 centis darabokra pattintva beleszórjuk a tésztafőző betétbe, a borsót a tetejére szórjuk.  Lefedve 10 percig főzzük. A konzerv babot és a babmuszrügyet szitában leöblítjük. Ezalatt egy mély serpenyőben az olajat felforrósítjuk, majd a vékony szeletekre vágott fokhagymát és a gyömbért együtt beleszórjuk. A vékony csíkokra és 3-4 centisre vágott póréhagyma nagy részét is rádobjuk. Egy percig kevergetjük, aztán hozzáadjuk a babmuszrügyet és a fehérbabot. Közben lecsepegtetjük a roppansóra főtt babot és zöldborsót és azt is hozzáadjuk a serpenyő tartalmához. Összeforgatjuk, átforrósítjuk. A kókusztejet felrázzuk, majd ráöntjük a zöldséges egyvelegre. Hagyjuk kicsit rotyogni. Csilipelyhet szórunk rá. A lime-lével kiegyensúlyozzuk az ízeket.  Eközben a zöldbab és zöldborsó főzővizébe beletesszük az üvegtésztát. 3 percig hagyjuk állni, aztán leszűrjük. Főzni tilos! A kókuszos ragut ha kell sózzuk – biztos, hogy kell – és még igény szerint tehetünk bele gyömbért is és fokhagymát is. A maradék pórécsíkocskákat rászórjuk, de lehet akár snidlinget vagy újhagymát is díszítésül adni hozzá. (én elfelejtettem a snidlinget, pedig ott tenyészik a pulton a szemem előtt )

kókusztejes zöldségek üvegtésztával :) isteni finom ízek és csodás színek! :)))

Tálalás forrón, pálcikával. Már aki tud vele enni, mert mi nem nagyon. Villával is legalább annyira élvezhető

Egy kis sztori a csiliről

Sem Apa, sem én nem vagyunk oda a túl erős, vagy csípős ételekért. Nem is tudom, ő miért nem, mert olykor a csilis babot igen megkívánja. Én tudom, miért nem, de ez nem is baj. Mert így, ez okból kifolyólag igen kifinomult ízlelésem lett. Vagy örököltem Minden ételt úgy szeretek elkészíteni és megenni, hogy az összetevők ízét is érezzem benne. Tudjam, mit eszek.
Tavaly egy vásárlás alkalmával gyönyörű piros csilipaprikát láttunk. Kilóra! Meg is lepődtem, de már akkor úgy gondoltam, hogy azért nem ártana kipróbálni. Persze nem töményen. Elhatároztam, hogy csilipelyhet gyártok belőle, mert hallottam valahol róla. Kettő darabot vettünk, de szerintem csak a zacskó súlyát mérte a mérleg, így horrorisztikus 50,-Ft-ért kerültek a birtokunkba a szépségek.
Itthon aztán nekiálltam, félbevágtam, kimagoztam őket. A húsukat éles késsel apróra vágtam és 2 nap alatt egy kistányéron kiszárítottam. Majd üvegbe szórtam. Nagyon klassz megoldás a szórófejes üvegcse, mert hol a kisebb, hol a nagyobb lyukú adagolón keresztül épp egy gondolatnyit lehet az ételbe szórni. Egy biztos, idén is csinálok, mert nagyon fogytán van. Pedig mi csak mikroszkópikus mennyiséget használunk belőle. De előbb gumikesztyűt húzok, mert az a két kis drágaság még 3 nap múlva is csípte a körmöm alatt a bőrömet!

Üvegtészta

Amiből van: mungóbabliszt és víz.  Tehát keményítő. Bár fehérjetartalmát is nagyra tartják, szénhidrát tartalma gyakorlatilag nincs. Ezért is gondoltuk, hogy remek lesz ez a keményítő napi kreáció.

8 Comments

  1. harmony

    szia. kérdezhetek? ez finom?:) csak mert jól hangzik, van is otthon hozzá mindenem, de ilyen ízvilágot még életemben nem ettem… nos?:)

    Reply
  2. 86215

    Bocsánat, de itt általában csak finom dolgok receptjei szoktak megjelenni. Persze : Gustibus non disputandum!

    Reply
  3. BodzaBlog

    Sziasztok! Konok, köszönöm, bóknak vettem amit írtál 🙂
    Kedves harmony: attól, hogy nem mindig látjuk a keleti konyhában a zöldborsót, vagy a fehérbabot, attól még jelen van. A keleti ízről a sok gyömbér, és a lime, illetve a kókusztej gondoskodik. Egy selymes, izgalmasan pikáns, mégsem édes, illatos és roppanós ízű egytálétel lett. Sajnos épp nem volt itthon friss gyömbérem, az még dobott volna rajta, illetve fokhagymával is lehettem volna bátrabb. De a csili épp elég volt, így csak selymesen csipkedett, nem volt erős, amitől egy napig zsibbad az ember szája.
    A Kedvesem este pluszban is megpuszilgatott érte és újfent megdicsérte, tehát hinnem kell neki, hogy eltaláltam az arányokat. Pedig sok zöld volt benne, amikért eddig nem volt oda. Csak bíztatni tudlak, hogy legyél bátor, és ha elég nyitottak vagytok az új ízekre, akkor ezt a szelíd zöldségest érdemes kipróbálni.

    Reply
  4. harmony

    szia:) köszönöm a választ, mindenféleképp kipróbálom és majd beszámolok. 🙂 ja, a morgenstund-ot bioboltban vettem, próbáld ki, nagyon finom.

    Reply
  5. BodzaBlog

    köszönöm 🙂

    Reply
  6. elpé

    Kedves Bodza!
    Én is 90 naposban utazom húsvétig, úgyhogy remekül jöttek a feltett receptjeid. Erre ma került sor és isteni volt (szerencsére jut vacsira is). A recepten annyit módosítottam, hogy több chilivel és medvehagymával csináltam. Még1szer köszönöm a virtuális segítséged a fogyókúrához : )

    Reply
  7. BodzaBlog

    Kedves elpé 🙂 ez remek hír és nagyon örülök neki! Azért nálam sok minden opcionális. Pl. a csili, mivel nem igazán bírjuk a csípőset. De mindig változik az ember, így próbálkozom. Persze Mexicoban éhen halnék azt hiszem :)))))))

    Reply
  8. elpé

    Pedig a csípős ételek állítólag fogyasztanak : )

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.