Árpa zöldborsóval, rukolával – J.O. nyomán

 

Vásároltam nemrégiben hántolt árpát, mert J.O. egyik műsorában roppant mód felcsigázott a zöldborsós ,,levese''. Ami olyan sűrű persze, hogy már köze nincs a leveshez. Inkább főzelék állagú volt. De mit érthetek én az angol kulinária ilyen szintjeihez?
Azért ötletnek tök jó volt. És ma jött el a napja, hogy el is készítsem holnap ebédre. Duplán kapóra jött, hogy volt még egy fél csomag harmadnapos, már nem egészen roppanós rukola is itthon. Mellesleg nekem majdnem mindegy milyen a rukola, mert addig eszem, amíg van. Mondjuk emiatt nem sokáig szokott lenni. De csak simán rájárni is szeretek, meg zsömlébe tenni, stb. Imádom

 

Árpa zöldborsóval, rukolával – J.O. nyomán

Ez kell hozzá: 25 dkg hántolt árpa, 50 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó, 5 dkg margarin, só, bors, fokhagyma, 10 dkg rukola, 1/2 cs. petrezselyem.

Így készül: az árpát átmosom és fél órára beáztatom. Öblítés után kétszeres mennyiségű folyadékban – húsleves, zöldségleves, víz húsleveskockával – felteszem főni.  Amikor már majdnem teljesen felvette a folyadékot, hozzáadom a zöldborsót. Fűszerezem fokhagymával, borssal, belecsipkedem a margarint. Itt illik megjegyezni, hogy J.O, ,,bőrmanyié''-val készítette, de mi most hanyagoljuk a lisztet. Az eljárás annyiból áll, hogy egy kis vajra – mivel ő vajat használ, lisztet szór, majd villával és kézzel összedolgozza. Ezt morzsolgatja-olvasztja bele az étel levébe. De én rövidebb lével csináltam, és nem liszteztem. Ellenben tette bele petrezselymet és a megvágott rukolát. Ezeket már akkor, mikor az édes borsó megpuhult és elzártam alatta a lángot.
Tényleg akkor jó az árpa, ha még van mit harapni rajta. Ez a már nem kemény, de még nincs szétfőzve állapot roppant ízletes, mert minden ízanyag benne van a szemekben. Csinosnak is csinos és nem a ,sima' rizibizi. Remek alternatíva köretnek, de önálló vacsoraként is megállja a helyét 

árpa rukolával és  zöldborsóval. Vagy fordítva?:)))))))) finom egytál étel

Miért indul meg vajon az ember fantáziája? Kész kínzás, hihi Ha majd máskor csinálom, itt nem fejezem be az ételt, mert minimum parmezánt vagy parmiggiano reganot reszelek rá, jó bőségesen. Vagy pírított baconnal kínálom. Esetleg chorizot sütök mellé, szép piros karikákat, amiknek isteni szaftjával meglocsolnám a tetejét tálaláskor.  Szóval lehet ezt még ragozni, mint ahogy J.O. is sült madárral – fogoly mellekkel és combokkal – tálalta. És tuti neki is igaza van

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.