Diós-lekváros tészta

 

 Szénhidrát napi ,,bűnözésünk'' ma egy könnyű, egyszerű vacsiban ért véget.  A mentség? Nem cukroztuk meg pluszban, lévén a lekvárban van cukor. Igaz, hogy kispóroltam belőle, de azért mégiscsak van benne valamennyi. A csábítás: a lekvár illata. Mert annyira finom, édes-savanyú és főként nyár-illatú Szombaton meséltem Anyunak, hogy főztem lekvárt. Furán nézett rám, kérdezte, hogy miből? Mondom: barackból. Hol vettél télen barackot? Hát nem vettem, csak selejteztem a fagyasztóban! A csuda tudja, miért nem főztem meg már nyáron, de most annyira jó volt megcsinálni. A színe csak úgy ragyog, mint a legszebb nyári, kora esti naplement. Az a fajta, aminek még van melege, de édes. Olyan édes, hogy szinte elcseppen. A balatoni körtúrás napunkon, amikor a szemesi strandon húztam belefé a vízbe, akkor volt ilyen. Mennyire megmaradt bennem. Csak gyalogoltam befelé, élveztem, ahogy a napi izzadást lemossa rólam a langyos víz, ahogy eléri az ujjaim, aztán bentebb, távol a népektől, csak úgy ragyogott a tükörsima vízfelszín. Annyira élveztem az úszást, a pancsolást, hogy szinte eggyé váltam a vízzel és az aranyhíddal. Ennek a lekvárnak pedig épp olyan színe lett

 

Diós-lekváros tészta

 

Ez kell hozzá: 25 dkg szélesmetélt, 6-8 dkg dió, 4 ek. friss baracklekvár

Így készül: a tésztához feltesszük a vizet. Amíg felforr, befogjuk életünk párját, hogy darálja le a diót. Hagyjuk őt csipegetni is belőle Aztán a darált diót egy palacsintasütőben enyhén megpirongatjuk. Nem nagyon, csak éppenhogy. Vagy előbb pirítjuk, aztán daráljuk, a sorrend mindegy. A tészta közben főtt is, dagadt is, leszűrjük és a lekvárral összekeverjük. Tálaljuk, a tányéron megszórjuk dióval. Kész.
Talán még sosem került ide olyan egyszerű recept, mint ez, de mindenképpen érdemes egyszer-egyszer elcsábulni rá.

diós-lekváros tészta :) nyamm

4 Comments

 1. simsi

  Hű, ez a kaja nekem gyerekkori nagy kedvencem! Már nem is tudom, milyen régen ettem ilyet, és most eszembe juttattad :-))
  Köszi!

  Reply
 2. BodzaBlog

  Igazán nagyon örülök neki 🙂

  Reply
 3. Rozsa

  Szia,
  Mi ez a zene? Nagyon tetszik!Köszi a választ!

  Reply
 4. BodzaBlog

  Szia Rózsa 🙂 Ez az egyik mobilszolgáltató reklámfilmjének zenéje, amit Csondor Kata énekelt és a sok megkeresésre felénekelte az egész dalt. Itt utána tudsz nézni:
  http://www.reklamadatbazis.hu/e107_plugins/lyrics_menu/lyrics_song.php?l_id=3323

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük