Vega lasagne

Elég extrém egy kaja. Mármint nekünk húsevőknek. Apa szerint jó íze lett, szerintem csak az ehető mércét üti meg, ami nálam azt jelenti, hogy többször nem fogom elkészíteni. Nem mintha nem szeretném a gombát, sőt! De egy lasagne hús nélkül….? Olyan, mint a kenyér héj nélkül. Van tartalma, de mégis az a kis plusz íz hiányzik belőle.
Nem mellesleg tegnap nagy nehezen levadásztam a besamell mártáshoz való szójatejet. Érdekes módon, az jobb volt, mint számítottam rá. Natúr ízűt vettem, de…. szóval megvártam, hogy Apa is megkóstolja, de egyöntetű véleményünk, hogy édes!!! De minek? Megnéztem, cukor pedig nincs benne, mégis mintha meg lett volna ízesítve.
Azért megcsináltam vele a besamellt, sőt szójatejfölt nem kaptam, de szójajoghurtot is tettem bele. Annak legalább joghurt íze volt és nagyon is jót tett a mártásnak. Na de a részleteket inkább itt:
Vega lasagne
Ez kell hozzá: teljes kiőrlésű lasagne tészta (nekem 10 lap, de nagyobbak, mint a boltiak), 50 dkg gomba, 1 nagy vöröshagyma, 500 ml natúr sűrített paradicsom, só, bors, majoranna, fokhagyma, kis olíva, opcionálisan egy kis szezám- és lenmag. A besamellhez: 4 ek. liszt, 3 ek. olaj, só, bors és szerecsendió, valamint 1 l szójatej, 2 kis pohár szójajoghurt vagy szójatejföl.
Így készül: a gombát gyorsan leöblítjük. A hagymát apróra vágjuk, olíván sóval megfonnyasztjuk, eközben a gombát összecsapkodjuk vagy szeleteljük és rádobjuk a hagymára. Kicsit párolgatjuk, majd ráöntjük a sűrített paradicsomot. Fűszerezzük borssal, majorannával, fokhagymával, sóval. 
Másik serpenyőben közben picit megpirítjuk a lisztet – nem szó szerint! maradjon fehér felöntjük a hideg szójatejjel és simára keverjük. Jóval erősebb fűszerezést igényel, mint a tejes változat. Több só, több szerecsendió, több bors, vagyis mindenből több kellett bele, sőt még granulált fokhagymát is tettem bele, ami egészen jól kiegyensúlyozta az ízeket.  Szimpatikusan sűrűre főzzük, belekeverjük a joghurtot vagy tejfölt is. Nahh. Eddigre kész a paradicsomos gombamártás is, már csak össze kell rakni.
Tűzálló tál alját kenegessük ki egy kis olívával. Erre egy réteg tészta kerül, majd gombamártás, rá a besamell mártás. Tészta, mártások, tészta. A tetejére besamell mártás kerüljön. Ezt sajt helyett szezám- és lenmaggal szórtam meg. Forró sütőbe dugtam 15 percre. Ugyanennyit vártam, mielőtt felvágtam volna.
vega lasagne - szénhidrát napra
Valamit akartam még… de mit is? Ja igen, hogy a sűrített paradicsom tartósítószer-mentes és natúr ízű. Lelőhelyén mindig megbízhatóan kapható és imádom az ízét, még sosem csalódtam benne. Annyira szeretem, hogy ásványvízzel higítva egyszerű lének is szoktam inni. Szívesen ajánlom a lasagne mellé üdítőnek
Még valami: lehet, hogy félig kecske vagyok. Sőt szeretem a tofut is. Még a szójatejjel sincs bajom. A teljes kiőrlésű tésztákért odavagyok. De az biztos, hogy soha, soha, de soha nem leszek vegetáriánus! Micsoda ízektől fosztják meg magukat…. nem értem, hogy egy korábbi húsevőből hogyan válhat vega. Hogy képesek lemondani mindazokról az ízekről, amit a húsok adnak? Számomra ez érthetetlen marad.

2 Comments

  1. Azaky

    Szerintem az a különbség az emberek és az állatok között, hogy az állatoknak nincs választási lehetősége. Ha egy állat húsevőnek születik, nem dönthet úgy hogy vega lesz! A választás lehetősége csak az embernek adatott meg. Csak az ember dönthet mi a fontos neki: a mohósága amivel érző lények halála jár párban, vagy dönthet úgy is, hogy miatta nem kell megölni a tehenet, elég ha megfejik! Minden nap döntesz és cselekszel! És minden nap megölhetnek, vagy megfejhetnek egy tehenet a kedvedért 🙂

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Azaky! Jó régi már ez a receptem és bevallom, hogy azóta nem ismételtem meg. Legalábbis nem ilyen formában. mert vega lasagne-t ettünk, csak másképp. Azóta is igyekszem úgy összeállítani a heti étrendünket, hogy a zöldségek domináljanak, de a húsról természetesen nem mondtunk le. Szeretjük, na 🙂 Értem amit a tehenekről mondasz, mégsem tudok azonosulni a gondolattal, hogy csak zöldségen éljek, a párom meg végképp 😉 viszont igyekszem megtalálni az arany középutat és felfedező kedvem továbbra is töretlen. Alapjában véve nehéz úgy zöldséges ételeket készíteni, hogy életem szerelme a legtöbbre allergiás és egyszer majdnem ki is nyírtam szegényt egy isteni finom frankfurti levessel. Azt az éjszakát senkinek sem kívánom. Ezért próbálok alternatívákat keresni a számára ehető zöldségek és a húsos ételek között. 🙂 nem könnyű!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.