Látogatós

Nem voltunk itthon karácsonykor, így idén (sem) főzőcskéztem. De azért sütik készültek. Édesek és sós, hagyományos receptek szerint. Nagymamám receptje szerint készült lekváros süti és egy másik szerint sós. Mind a kettő zsírral készült, ami így ijesztően hathat, de mivel több nappal hamarabb sültek, ez biztosította, hogy sokáig elálljanak. 

Az édes receptje nagyon egyszerű és nem kell hozzá semmi tudomány.

A sós aprósütemény is hasonlóan egyszerű: 75 dkg liszt, 25 dkg zsír, 25 dkg reszelt sajt, 1 ek. só, 2 sütőpor, 1+1 tojás.  Pihentetni nem kell, csak összedolgozni, majd nyújtani, tetszőleges formákra vágni. Tejjel elkevert tojással megkenni, magokkal – kömény-, len-, mák-, szezámmag – esetleg reszelt füstölt sajttal megszórni és 10-12 perc alatt megsütni.

Egy nappal karácsony előtt végül gyümölcskenyeret sütöttem. Valakinél még írtam is, hogy elővettem én is recepteket, nézegettem is, aztán maradok a hagyományosnál. De végül túl soknak gondoltam bele a cukrot, így azt megfeleztem. 

Karácsonyi gyümölcskenyér

Ez kell hozzá: 50 dkg liszt, 25 dkg margarin, 15 dkg cukor, 1 van. cukor, vagy fél vaníliarúd kikapart belseje, 1 citrom és 1 narancs reszelt héja, 2 dl tej, 1 sütőpor, 3 tojás, csipet só, aszalt sárgabarack és vörösáfonya, mazsola, dió, mandula, mogyoró ízlés szerint. 

Így készül: minden száraz anyagot összekeverek: a lisztet a sütőporral, a van.cukorral, a cukor felével, sóval, darabolt dióval, mandulával, mogyoróval, sárgabarackkal, áfonyával, mazsolával, citrom- és narancshéjjal.
A maradék cukrot habosra keverem a tojásokkal, a margarint megolvasztom, azt is hozzákeverem, majd végül a tejet is hozzáadom. Elkeverem a száraz és nedves hozzávalókat. Ha még kíván egy kis tejet, akkor adok neki.
Két kikent, kilisztezett pástétom formába – vagy őzgerincbe, de azt utálom mosogatni – elosztom. Nem baj, ha sűrűnek tűnik és egyenetlen a teteje, ez majd jól elmúlik 🙂 190°C-os sütőben tűpróbáig, de legalább 50-60 percig sütöm. 

karácsonyi gyümölcskenyér

Aztán az az igazság, hogy az első adagból úgy kifelejtettem a citrom- és narancshéjat, hogy öröm volt nézni. Ejj… de úgyis készítettem egy másik adagot is, lévén mindenhova vittem a családban kóstolót, így azt kicsit feltupíroztam:

A hozzávalókban a tejet a narancs és a citrom kicsavart levére cseréltem, majd még egy kis szamócás vodkával kínáltam meg. Kicsit könnyebb tészta lett, illatosabb és sárgább. De csak javára vált a gyümölcsöknek 🙂
Így esett, hogy a négy nagy gyümölcskenyér párosával sült és kétfélét is tudtam kínálni. Morzsájuk sem maradt és ez nekem a legnagyobb köszönet 🙂

 

 

2 Comments

  1. huszti marianna

    Nagyon finomak a süti receptek,örülök hogy rátaláltam erre az oldalra.

    Reply
  2. BodzaBlog

    Kedves marianna 🙂 Én is örülök, gyere még sokszor 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.