Kenőmájas – újfent

 

Volt még a fagyasztóban a múltkor bezacskózott sertésmájból egy kiló. Mivel Apa erős allergiás reakcióval reagált az egyébként nagyon finomra sikeredett rántott májra, úgy döntöttünk, hogy nem próbálkozunk vele még egyszer. De nem bírtam magammal, így vasárnap megint csináltam egy adag kenőmájast. Egyszer már csirkemájból készítettem hasonlót, ez viszont sokkal jobban sikerült.

Az 1000 g sertésmájhoz vettem kb. 300 g jóféle füstölt háziszalonnát, amit felkockáztam és tepsibe téve betoltam a forró sütőbe. Kisült a zsírja, de még nem volt tepertős, amikor kivettem és mikor kicsit hűlt, belenyomtam a zsírba egy fél fej fokhagymát gerezdenként. Amikor már nem volt annyira forró, akkor a viszonylag kicsire darabolt májat is belekevertem és visszatettem a sütőbe. Kb. 15-20 percig 180°C-on párolgattam. Amikor langyosra hűlt, jó sok majorannát adtam hozzá, meg őrölt feketeborsot, a zöld vegetámból egy evőkanálnyit, sót és kakukkfüvet. Beleadagoltam a szupi kis aprítómba és egészen krémesre dolgoztam. Nem került bele margarin, mivel arányaiban több volt a zsír, de jobb is, finomabb és lágyabb is lett így. Dobozba tettem, és amikor megdermedt, darabokra vágtam és helyes kis családi csomagokat készítve lefagyasztottam.
Családi, mert anyu és apu is odavan érte, így majd meglepem vele őket  Ja, hogy ez sem diétás? Hát igen, de olyan ritkán eszik ilyet az ember.

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük