Itt az új év! :)

Jó szokás és hagyomány szerint azért eszünk lencsét újév napján, hogy az új évben is szépek legyünk, mint a lencse, és gazdagok, annyi pénzünk is legyen, mint a lencse. Én legalábbis ezeket a hagyományokat hoztam otthonról. 

Évtizedeken át lencseleves vagy főzelék volt a hagyományos menü. Szeretem is, kedvelem is nagyon. A lencse csuda jó dolog!
Azért pár éve igazán kihasználom, hogy szeretek főzni, számomra ez művészet, alkotás minden alkalommal, és a hobbimmá vált. Szóval egyszer egy buliba mentem és kitaláltam, hogy lencsesalátát csinálok, nem pedig levest. Jóféle majonézest, laktatóst. De eddig csak a jó hagymás változatát készítettem, mert hogy az mindenfajta másnaposság ellen segített. (Nekem nem, mert még sosem voltam másnapos, de másoknak igen Ez kicsit hülyén hangzik január elsején, de igaz.)

Most megint valami másra vágytam. Nem bírok magammal Így az óév utolsó estéjére mustáros-virslis hasét sütöttem. Kevés energia és idő belefeccölése után simán csak bezsebeltem Apától a dícséreteket. Még mondja valaki, hogy nem jó dolog a főzőcske  Bár tény, hogy jó alany is szükségeltetik hozzá.

Virslis-mustáros hasék – éjfél előttre

Ez kell hozzá: 1 cs. mirelit leveles tészta, 50 dkg jó minőségű virsli, mustár, 1 tojás (mert fél tojás elég lenne, de olyan nincs), só, magok.

Így készül: a leveles tésztát hagyom felengedni, majd alálisztezve kinyújtom jó vékonyra. A szélétől elkezdve kb. 2 centire a tészta szélességében vastagabb mustárcsíkot húzok a flakonból. Erre ráültetem a virslit, majd a tésztát szorosan rátekerem. Késsel levágom, majd így folytatom, amíg tart a tészta és a virsli. Bár megvallom, hogy nem centizem le sosem, mekkorára nyújtom a tésztát és hány centis a virsli, meg azt sem tudom, hány éves a hajóskapitány, de általában 4 ilyen betekert csík szokott sikeredni. Ezeket szép kis falatkákra felvágom, aztán tojással lekenem, megsózom és mindenféle magokkal megszórom, ahogy a kedvem tartja. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem és 220°C-on kb. 10-12 perc alatt megsütöm. 
(Megjegyezném, hogy olyan virsli jó hozzá, aminek van tartása, nem folyik a leve, nem megy össze, stb. Szóval húsból (!) van és nem 199,-Ft kilója. )

virslis-mustáros hasé szilveszterre

Persze nem csak szilveszterre készülhet ez a gyors finomság, hanem akár farsangra, vendégvárónak, vagy csak egy hétvégi leves után csipegetősnek. 

Na de hogy újév napján mégiscsak lencsét együnk és abban legyen valami virsli is, ezért készítettem egy finom lencsesalátát.

Almás lencsesaláta

Ez kell hozzá: kb. 8 személyes adaghoz mérten 20 dkg lencse, 1 doboz kukorica, 6 jó minőségű virsli, 3 kis fej lilahagyma, 20 dkg füstölt sajt, 5 közepes zöldalma, 1 nagy tejföl, 1/2 nagy joghurt, majonéz, só, bors, fokhagyma, 1 ek. olívaolaj.

Így készül: a lencsét első forralás után leöblítem és újra felteszem főni sós vízben. Addig főzőm, míg puha nem lesz, de nem málik szét. Leöblítem, lehűtöm. Eközben már a hagymákat nagyon apróra vágva összekeverem a kukoricával, kockázott almával, kockázott sajttal és a kockázott virslivel. A majonézt is kikeverem a tejföllel és a joghurttal, ízesítem az olívával, sóval, fokhagymával, édesítőszerrel és borssal, ízlés szerint.  Mire kész a lencse és lehűlt, csak hozzákeverem a többi alapanyaghoz és alaposan behűtöm. Nekem az alma a kedvencem az egészben . Apróra vágott petrezselyem csak azért nem került bele, mert az erkélyen megfagyott a virágládámban, a fagyasztóból meg emiatt nem vettem elő. Frissen sült, ropogós zsemlékkel tálaltam ma.

almás lencsesaláta újév napjára

A fotó még tavalyi ezért került mellé a maradék leveles tésztából csavart rágcsa. A bemutató darabot persze Apa falta fel mindenestül!




2 Comments

  1. 97511

    Ez a virslis ez finom! Ilyet mi is csináltunk régen, (amikor még minden virsli igazi volt) :-)) csak sajttal szórtuk meg magok helyett.
    Olyan étvágygerjesztőek azok a mini falatkák!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Igen, a nagyszerűség sokszor az egyszerűségben rejlik 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.