Citromos tagliatelle

Tegnap olyan, de olyan szuper tésztát sikerült csinálnunk Apácskával, hogy ma kettéállt tőle a fülünk Ja, mert ja, tegnap nem ettünk belőle, csak elkészült az alapanyag. De ma leteszteltük és mondhatom, azon kívül, hogy picit vékonyra nyújtottuk, isteni lett!

 

Citromos-cakkos tagliatelle – teljes kiőrlésű lisztből

(úgy tudom tajjatellé-nek kell ejteni, és amúgy szélesmetélt magyarul )

Ez kell hozzá: A tésztához: 25+5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, kb. 4-5 dkg sima fehér liszt, 1 tk. só, 3 tojás, pici víz. Na meg a karácsonyra kapott tésztagépünk! Ollé Ez itt egy dicsek volt. A mártáshoz pedig 2 citrom szőrőstül-bőröstül, 3 ek. margarin, 1 ek. olívaolaj, 20 centi póréhagyma zöldebb része, só, bors és néhány ek. a tészta főzővizéből. 

Így készült: a tésztának valókat a robotgép táljába szórom, hozzáadom a tojást, pici vizet és 1 perc kemény munkával – amint a gombot nyomogatom – összeállítom a tésztát. Lisztezett tálcán még átgyúrom, így legalább 5 perc munkát fektettem bele Ha kell, akkor még beledolgozom a lisztet. (kelleni fog) Darabokra vágva gombócolom, és elkezdem az egyik gombócot szétlapogatni, majd a tésztagép 1-es fokozatán jó sokszor áthajtani, közben többször újra és újra összehajtva. Aztán 2-es fokozat, 4-es. 6-os, majd – most már bizton mondom, hogy elég lett volna – a 7-esen is. Közben szépen finoman lisztezem is, hogy ne tapadjon össze. Amikor már fél kilométeres a tésztám, akkor kb. 20-25 centis részekre vágom és áttekerem a szélesmetélt gyártón is. Nekünk lett sima szélű keskenyebb, és szélesebb cakkos szélű tésztánk is. Lisztezett tálcán gyűltek.
Ma a tegnapi szárított tésztát szintén forró vízbe dobtam, de míg az felforrt, addig gyorsan felkarikáztam nem túl vékonyra a póréhagymát – imádommmm – és a nem túl forró margarin és olíva keverékén megfonnyasztottam. Közben a citrom héja is belekerült, valamint a két citrom leve is. Pici só, pici bors és kb. 8-10 ek. a tészta főzőlevéből. A tészta kb. 4-5 perc alatt főtt meg, gyorsan leszűrtem – és soha, de soha nem öblítem le! – és zutty a serpenyőbe, a mártásba. Összeforgattam, még kapott egy csavarintásnyi borscsókot és kész. Tálaltam is. Nagy sikere volt!

citromos-pórés cakkos tagliatelle, teljes kiőrlésű lisztből

Nem kell az egész elkészített tésztát kifőzni ám hozzá. Egy adag az okosok szerint 10 dkg lisztből és 1 tojásból készül. De akkor az rengeteg, mire az ember megtálalja. Mi ezt a mennyiséget – illetve még maradt is belőle a szekrény tetején a tálcán – négy adagra osztva ettük meg. És nem volt kevés!

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük