Citromos-gombás spagetti

 

  Bevallom, hogy korántsem vagyok olyan lusta a konyhában, mint pl. Nigella. Pláne, hogy ezt még hangoztatnám is, mint ő De azért néha rám is rám jön a hoppáré, hogy jaj… csak ma ne kellene főznöm….
Na ma épp ilyen napom volt. Mondtam Apának, hogy oké, szénhidrát nap van, együnk egy káposztás cvekkedlit. De azt mondta, nem akar édeset. Először csak pillogtam a telefonomra – persze ő ezt nem látta – aztán meg is magyarázta mindjárt iziben, hogy ő ugyan csak édesen eszi meg azt. Ja persze! Majdnem a homlokomra csaptam, csak épp a parkolóban lavíroztam hazafelé és elég vicces lett volna, ha egy sunyi jégfolton megcsúszva eltűnnék egy kocsi alatt, homlokomon a tenyerem lenyomatával Így hát csakvalami sósban törhettem a fejem.

Közben meg jött a másik nyűg: holnapra is ki kell találnom valamit a keményítőnapunkra, amit ma meg kell csinálnom. Jajjjj….. grrrr….. 
Rizst ígértem holnapra, rizibizit gondoltam, de Kedvesem kérte, egy kis gombát, ha lehet, csempésszek bele. Így nekiestem a fagyasztónak, kivadásztam a borsót, aprítottam egy hagymát, arra rádobtam negyedelve kb. 30-35 deka gombát, 15 centi karikázott pórét, majd a borsót, némi forró vizet és húslékockát – merugye a húslé persze éppen elfogyott, mert valaki galád módon megitta(m) csak úgy magában – és már le is fedtem megfőni. Közben a rizs is elkészült. Csak semmi fakszni ( <- fogalmam sincs, hogy ezt így, vagy x-szel kell-e írni?), mert zacsis rizst főztem. Végül mindent összeforrósítottam és már kész is volt. 

Persze a gombából kiindulva már tudtam, milyen spagetti légyen mára. Nyilván ezt az adag tésztát most nem én készítettem, bele is haltam volna, de legalább durum volt. Az ötletet Stahl Judittól vettem, de csak a citrom erejéig. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire feldobja a citrom a gombát és a pasztát

 

Citromos-gombás spagetti 

 

Ez kell bele: 30 dkg csiperke, 20 cm póréhagyma, 2 egész citrom, 35-40 dkg spagetti,  15 szem paprikával töltött olívabogyó, granulált fokhagyma, só, rózsabors, kakukkfű, olívaolaj.

Így készül:  A tésztának feltesszük a főzővizet. A gombát szeletekre vágjuk, a pórét karikákra és ráreszeljük az egyik citrom héját. 2 ek. olívát felforrósítunk, majd a pórét és a gombát egyszerre tesszük bele. Jó forró legyen a serpenyő és végig erős tűzön készítsük az ételt, így a gomba nem ereszti ki a levét, hanem pirul. Sokszor és gyorsan forgassuk, kevergessük. Szórjuk bele a két csipetnyi, ujjunkkal összemorzsolt rózsaborsot, a fokhagymát, a csipetnyi tenyerünk közt morzsolt kakukkfüvet, az aprított olajbogyókat.
Eközben a tészta is megfőtt már. Az egyik citromot – praktikus okokból mondjuk válasszuk azt, amelyiket lereszeltük – facsarjuk ki és a citrom levét adjuk a mártáshoz. Mielőtt a tészta vizét leöntenénk, merjünk ki belőle 1-2 merőkanálnyit és azt is adjuk a mártáshoz. A forró, leszűrt tésztát adjuk a citromos-gombás mártáshoz és még mindig az erős tűzön, forgassuk jól át a mártással. Most sózzuk csak meg. Kész.
Tálaljuk is. A másik citromot hosszában negyedeljük és adjuk a tészta mellé. El fogja bírni, szinte kívánja a frissességét Olívával meglocsoljuk egy cseppet.

citromos-gombás spagetti olajbogyóval

Sokkal tovább tartott leírni, mint megcsinálni. Aztán jövök még két vallomással: ez a főzőcske egy őrült élvezet! Valami varázslatos dolog. Megfogom a nagykésem és már el is felejtettem, hogy nem volt kedvem. Akkor már alkotok, összeállnak az ízek a fejemben, és tudom, mi merre hány méter
A másik, hogy Apa főzte a spagettit, ő szűrte le és meg kell mondjam, nagyon profi módon csinálta! Hajrá Szivem, egyre ügyesebb vagy! Vagy csak nagyon éhes voltál már?

 

5 Comments

  1. Apácska

    Hát már eléggé éhes voltam….kénytelen voltam aktiválni magam:)

    Reply
  2. 86215

    Jól belehúztál… és hiába láttam már pár napja, még mindig nincs időm elolvasgatni:(

    Reply
  3. BodzaBlog

    Hát szia drága 🙂 Azért én is olvasgatlak néha. Most teljesen fel vagyok villanyozva, nekiestem egy új blognak is a diéta miatt. Még baromi lelkes vagyok 🙂 teli vagyok ötletekkel. Remélem az eredmények is fel tudnak majd ide kerülni. 🙂

    Reply
  4. Kuruka

    Szia! A mai szénhidrát napomra elkészült a spagetti
    és olyan jó volt, hogy a maradékra még a kolléganőm is rácsapott! 🙂 Ha nem diétáznék még jó lett volna bele egy kis tonhal is…
    Köszi a tippet, remélem még sok ilyen lesz!

    Reply
  5. BodzaBlog

    Szia Kuruka! 🙂 Nagyon örülök neki, hogy ekkora sikere volt, ennek az egyszerű tésztának. Nézz körül esetleg a másik blogomon is, a link oldalt a reklámok alatt 🙂 Ott is szeretettel várom a hozzászólásokat!

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.