Mézes joghurt szelet

 

   Szombaton olyan sütit dobtam össze, amiről tudtam, hogy takarítás közben vígan a sütőben hagyhatom és majd épp akkorra lesz készen, amikor én. Ez így nagyzolósan hangzik, de mivel kitapasztaltam már, hogy efféle jóság milyen soká lesz készen, így simán tudtam a dolgaimat hozzá igazítani. 

 

Mézes joghurt szelet

 Ez kell hozzá: 1 pástétomformához 25 dkg darált keksz, 5 dkg keserű kakaópor, 10 dkg olvasztott vaj, 675 g- vagyis kb. 1 1/2 nagy pohár – natúr joghurt, 1 van. cukor + 1 vaníliarúd kikapart belseje, 3 tojás, 2 ek olaj, 5 dkg liszt, csipet só, 1 citrom reszelt héja és leve, 4 ek. – vagy ízlés szerinti mennyiségű – méz. 

Így készül: a darált kekszet a kakaóval összeszitálom, majd az olvasztott vajjal összedolgozom és a forma aljába lapogatom. Beteszem 5 percre a 180°C-ra melegített sütőbe. Ezalatt a joghurtot, olajat, tojásokat, mézet, citromlét, van. cukrot, vaníliát, sót, és a lisztet robotgéppel jól összekverem. Kiveszem a tésztát és a keveréket ráöntöm. Kb. 1 1/2 óra alatt sül meg, de a tűpróba nem árt 🙂 De ott lehet felejteni.
Ha kihűlt, akkor kiborítom és szeletelem. Mézzel megcsurgatom és tejszínhabot kínálok mellé. Meg egy szép krizivirágot, amit a kíváncsiak nyugodtan meg is ehetnek, mivel ehető! 🙂 

mézes joghurt szelet

 

4 Comments

  1. Nyestkutya

    Kedves Bodza 🙂

    Régóta a kedvenceim között tartogatom az oldaladat! Ez a süti nagyon beindította a fantáziámat, ezt a joghurot réteget olyasmi ízűnek tudom elképzelni, mint a mézes Activia joghurt. Ettél már olyat? Ahhoz hasonló, vagy valami egész más?

    köszi a válaszod!
    Üdv
    NYestkutya

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia Nyestkutya 🙂 Meg kell mondjam, hogy mindig kellemes meglepetés számomra, ha ilyen sorokat kapok, mint most Tőled 🙂
    A kérdésedre a válasz: igen, hasonló, mivel magát csak a mézet tettem bele, de az egy intenzívebb gesztenyeméz volt. Karakteres íze van, ami a sülés közben is megmaradt. Ezen kívül csak a vanília fekete pettyei és az az 1 van.cukor édesítei. Ezért nem igazán édes, inkább megmaradt a joghurt fanyarul savanykás íze. De a keksz amúgy is édeskésen kesernyés, így teljesen kiegészítik egymást.

    Egy megjegyzés még itt: az alacsony hőfok és a lassú, hosszú sütési idő miatt marad ilyen ,,kocsonyás” a joghurt. Egyszer türelmetlenségemben magasabb hőfokon sütöttem és olyan lett, mint egy elrontott tejlepény. Mivel a tojás a megkötője, így nem szabad hagyni, hogy hirtelen ,,megsüljön” benne. 🙂

    Reply
  3. nyestkutya

    Most látom, hogy elírtam az előző kommentemben a joghurtos szót. NA, egye kutya 🙂

    Köszi a kiegészítést, nekem jól jönnek az ilyen instrukciók, leginkább a kaják állagát szoktam elrontani, ha nem olyan precíz a reci, mint egy atomóra.. 🙂 De így már el is mentettem, és hamarosan kipróbálom!!

    Reply
  4. BodzaBlog

    Engem nem zavar az elírás, így nem szoktam ilyesmit javítani. A sütihez pedig sok sikert.
    Mellesleg hasonló kekszes alappal szoktam a problémamentes sült túrótortákat és túrószeleteket is készíteni. Avval is érdemes próbálkozni, mert nagyon kis hálásak: mindenkinek sikerülnek 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.