Látogatós

De csudajó volt a tegnap este 🙂

Délután kimentünk tesómékhoz. Meg is állapítottuk, hogy tavaly ugyanígy mentünk egyszer: az első hóesésben! 🙂 És ráadásul a kedvese Andi, arra is emlékezett, hogy ugyanúgy, mint tegnap, akkor is hurkát sütöttek párolt káposztával és azt ettük :)) 

Az út tiszta rémséges volt. Sötét volt már és szakadt a hó, ráadásul erős szél is fújt a Duna felől. Volt ahol már hatvannal is hasítottunk 🙂 Út közben Apuval és Anyuval beszéltünk telefonon. Majdnem addig, míg odaértünk. Aztán meg szakadó hóesésben nyomtuk a csengőt, mert azt hittük, hogy nem működik és nem hallják odabent. Persze hallották :))) 

De bent jó meleg volt, összepusziltuk egymást, a kutyák meg szinte a nyakunkba ugrottak örömükben. 

Persze tesómék megint mindenféle jóval elláttak hazafelé induláskor: például kaptunk isteni szép – és ma már tudom, hogy finom is – fűszerpaprikát. Meg egy adag szárított vargányát, amit gyanítom, hogy egész télen használni fogok. Ha meg nem, hát akkor csak beleszimatolok az üvegbe, mert annyira finom az illata! 🙂 És kaptunk egy adag fagyasztott, pórén lepirított és egy húslékockával  előpárolt erdei rizike gombát.

Most lettem kész és most ettem belőle, de már jött is a telefon, hogy vajon ízlett-e a rizike? Lássuk csak mi lett a kapok finomságokból 🙂

 

Vargányás fasírt tejfölös-paprikás rizikével

 

Ez kell hozzá: 1 kg darált hús (most 50 dkg extra sovány sertéshús és ugyanennyi sertés és marhahús keveréke volt itthon), 4 g. fokhagyma, 2 tojás, 6 zsömle bele (megmaradt, mikor töltött zsömlét csináltam és úgy várt a mai napra a fagyasztóban), szeletelt-szárított vargányából kb. 1/2 dkg, 2 vékony csík sovány kolozsvári szalonna, kb. 15 dkg rizike gomba, 2 szál újhagyma,  450 g., vagyis 1 nagy tejföl, 3 tk.  fűszerpaprika, só, bors, rumli és petrezselyem a körethez.

Így készült: először a vargányadarabkákat kis forró vízzel leforráztam, hadd ázzanak. Tisztára elbódulok az illatától 🙂 Aztán a fasírthoz bekevertem a húst 3 gerezd zúzott fokhagymával,  sóval, borssal, tojással és a zsömlebéllel. Hozzáadtam a vargányát, majd a levéből annyit, hogy kellemes állagú, kicsit lágy legyen a massza. Pástétomforma aljába tettem a szalonnacsíkokat, pici fokhagymás olajat csepegtettem alá, rásimítottam a húst. Fóliával letakartam, majd jó forró sütőbe tettem. A hőfokot azonnal visszavettem 180°C-ra, és így 1 órát párolódott a fólia alatt.
Eközben a két szál újhagymát felkarikáztam, pici olíván megfonnyasztottam, hozzáadtam a tesóméktól kapott párolt rizike gombát és átfuttattam rajta. Megszórtam egy gondolatnyival több paprikával, mint gondoltam, és hozzáadtam a tejföl felét. Evvel elkevertem, kicsit átfőztem, hogy a tejföl megfolyósodjon. Amikor kész volt, 10 perc pihenés után a maradék tejfölt is elkevertem benne.
A körete egyszerű tepsiben sült burgonya, fokhagymás olajjal, friss petrezselyemmel. Így mindennek érezni lehetett az ízét: a rizikének, a vargányának és a paprikának is 🙂 Köszönjük! 🙂

vargányás fasírt tejfölös-paprikás rizikével

8 Comments

  1. 86215

    addig, addig ingerkedsz itt velem, míg egyszer tényleg meglátogatlak!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Nem ijedtem meg :))))) most mire fájt a fogad? A húsra vagy a gombára?

    Reply
  3. 86215

    a gombákra természetesen, miért írtál húsról is? észre se vettem…

    Reply
  4. Avea

    Ennek biztos örülni fogsz:
    http://izbolygo.extra.hu/

    Szeretettel:Avea

    Reply
  5. BodzaBlog

    konok: nem vetted észre, hogy a húsban vargánya volt??? Teee! Hát mit néztél? :))

    Reply
  6. BodzaBlog

    Avea: köszönöm! Csodálatos és biztosan meg fogom csinálni. Azt hiszem karácsonyra! Anyukám ugyanis nem eszik sütit, de a csokihabos tortát szereti és a tejszínhabot! 🙂 Ha ezt a kommentet nem olvassa, máris nyert ügyem van egy meglepetéssel 🙂

    Reply
  7. 86215

    a vargánya meg a rizike az eljutott a tudatomig, a hús az kint maradt:)

    Reply
  8. BodzaBlog

    Örülök 🙂 de azért nem rontotta ám el a fasírtot, sőt! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.