Fehérkenyérbe sült csülök

Ma kifejezetten Apácska kívánságára készült a vacsora. Egyszer már készítettem neki ilyet, de mostanában, mivel gyakrabban – és főleg másképpen – sütök kenyeret, jobb is lett az eredmény.

Hétvégére vettem egy füstölt csülköt és mondatom, tényleg csodásan soványat sikerült vadászni 🙂 Megfőztem, a levében készült egy finom lencsefőzelék, amihez Apa zúzapörköltet kapott (bbrrrr… aki ilyet eszik, az már kannibál! :p) én meg a maradék pénteki rántott csirkecombot. A főtt csülökre pedig volt sokféle ajánlatom, de Apa kifejezetten kérte, hogy süssem kenyérbe, mert azt nagyon szereti. Így is lett és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Öööö… ez nem az a mese? :))))))) na a lényeg, hogy megcsináltam neki ma estére, mert nem sok munkát igényelt. 

Fehérkenyérbe sült csülök

Ez kell hozzá: 1 kg fehér sütőliszt, 1 dkg só, 2 ek. olívaolaj, annyi meleg víz, amennyivel klassz tésztát lehet kidolgozni, egy csontozott, esetleg bőrözött (bár vétek lenne!) főtt füstölt csülök. 

Így készül: a lisztet összeszitálom a sóval, majd az olajjal és a vízzel kidolgozom. Lisztezett tálban 40-45 percet hagyom langyos helyen kelni. A husit meglangyosítom a mikróban, hogy ne fázzon meg a tészta, és közben bemelegítem és begőzölöm a sütőt is 220°C-ra. A tésztát lisztezett deszkán kézzel kilapogatom, elhelyezem rajta a langyos csülköt és ügyesen bebugyolálom a tésztával. Alul-felül egyforma vastagságra törekszem. A tészta tetejét megvágom, majd letakarva egy órát kelesztem. Ezután a sütőt 180°C-ra állítom, beteszem a kenyeret, tetejét sütőpapírral lefedem és 60 percig így sütöm. Majd leveszem a papírt róla és 15 perc alatt pirosra sütöm a tetejét. Amikor kiveszem, ezt is lekenem hideg vízzel, hogy ropogós legyen. Kész 🙂
Kicsit hagyom állni, de még melegen tálalom. Mi mustárral ettük, de bármilyen idénysaláta is illik hozzá. 

fehérkenyérbe sült csülök

A sütő begőzölés nem nagy dolog: az aljába teszek egy kis tepsit, amibe vizet öntöttem. Amikor a kenyeret beteszem, akkor még a kenőecsettel is hideg vizet spriccelek a sütőbe. Ettől nagyon autentikusnak érzem magam, de ugyanilyen jó eredményt értem el nyáron az épp kezem ügyébe kerülő virágspriccelővel is 🙂 Amikor pedig a tésztát szétlapogatom, akkor a közepén vastagabbra hagyom, oda a púpra biggyesztem a húst, aztán négyfelől behajtom, hasra fordítom és alágyűröm csinosan a tésztát. Ma egy ovális sütőedénybe vízzel leöblített és összegyűrt, kinyomkodott sütőpapírt tettem, ami így teljesen felveszi az edény formáját.  

fehérkenyérbe sült csülök

A tapasztalat (hihi, de tényleg 🙂 ) azt mutatja, hogy az ilyen húshoz a fehér kenyér dukál. Ezt nem jó keverni, mert nem jó, ha nagyon tömör a kenyér, esetleg a hús mellett nem sül meg.  A meleg kenyeret csak jó és éles késsel lehet normálisan felvágni!

Jó kis bulikaja, vagy szilveszteri malacság, ahogy készítettem is tavaly, azt hiszem. De most jobban ment már a kenyér része, így összességében meg voltam elégedve magammal 🙂 Hát még Apácska :)))

2 Comments

  1. 86215

    ebbe a lisztben van már valami élesztő? vagy ilyesmi nem kell nekije?

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia elveszett madárka 🙂 igen, ez egy előre bekevert liszt, és a zacskóján van a recept, szóval nagyon könnyű vele dolgozni. Igazság szerint azért szeretem, mert ha ehhez keverek bármit – lsd diós fehérkenyérnél leírtak – valahogy mindig jó lesz. Nyugodtan próbálkozz vele 🙂 Aztán lássuk az eredményeket 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük