Diós fehérkenyér

Mostanság ritkábban kerülök ide kis bodzámra, mert zajlik az életünk 🙂 Persze ez jó, bár olykor olyan sűrű, hogy örülök, ha este leteszem a sejhajom. 

Nagy lisztvásárba csöppentem múltkoriban az egyik multiban és mindenféle klassz liszteket vásároltam akciós áron. Azért azt megnéztem, hogy ne azért legyen akciós, mert öreg a liszt és közeleg a szavatosság vége 🙂 Ennél fogva mostanában igen sűrűn sütöm én a hétköznapi kenyereket. Mindenfélét.
Sütök bagetteket, mert jól bevált. Valahogy jobban bírja a bagett forma a lisztek keverését és ráadásul imádjuk a sokféle  – dió, mandula, mák, len-, szezám-, napraforgó-magvakat benne. De olykor csak simán szeretné enni az ember a kenyeret. Ilyenkor úgy sütöm. Vagy mint szombaton, egyszerű fehér kenyeret, de dióval.

Diós fehér kenyér

Ez kell bele: 1 kg fehér sütőliszt, 1/2 kg fehér búza kenyérliszt (BL80), 5 tk. só, 2 tk. cukor, 1/2 cs, instant élesztő, 1/2 dl olívaolaj, kb. 8 dl meleg víz, 3 nagy marék felezett dió. 

Így készül: jajj, roppant bonyolult, nem is tudom, hol kezdjem? :))) Veszem a száraz anyagokat, mindent összeszitálok. Beleszórom a diót is. Aztán fogom az olajat, majd a vizet és összeállítom vele a tésztát. Nem szoktam püfölni és különösebben dagasztani sem. Addig dolgozom vele, míg selymesen összeáll. A víz mennyisége csak tájékoztató, mivel minden liszt más. Annyi kell, hogy épp jó legyen 🙂 Le szoktam csípni egy darabot belőle, hogy elég sós-e a tészta, de nem tudom, ha nem lenne az, hogyan tennék bele még sót :))))) általában elég sós szokott lenni. A sütőliszthez 1 dkg sót írnak kilónként, a hozzáadott liszt fajtájától függően szoktam még sózni. Pl. a búzacsírás liszthez picit többet, mert az kifejezetten édeskés. Kilisztezett tálban hagyom kelni 40-45 percet. Akkor átdolgozom, megformálom amilyenre szeretném. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megvágom és még egy órát hagyom kelni. Nekem 2 db kb. 75 dkg-os kenyerem lett ebből az adagból. (hiába, a matematika örök :))) ) De olyan nagy volt a tepsim, hogy oldalra sajnos kicsit elkelt a kenyérkém. Azért szép is lett, meg finom is.
A sütőt előmelegítem 220°c-ra, begőzölöm, de mikor beteszem a kenyeret, akkor le is veszem 180°C-ra és a kenyerekre is borítok egy sütőpapírt. Kb. 50-60 percig sütöm, akkor leveszem róla a papírt és 10 perc alatt megpirítom. Amikor kiveszem és rácsra teszem, még megkenem hideg vízzel, hogy fényes és ropogós legyen. Ennyi 🙂 

Aztán meg alig győzök pillogni, hogy milyen hamar elfogynak! 🙂

diós fehérkenyér

2 Comments

  1. spenót

    Szia,

    Indult egy játék, ha érdekel, nézz be ide:
    http://spenotreceptek.blog.hu/2008/11/05/jatek_folytatasa_2

    Reply
  2. BodzaBlog

    köszi spenót, mindjárt elolvasom 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.