Csokitorta

 

   Tegnap estére egyik barátnőmet vártam kis lélekápolásra. Gondoltam, egy jó kis csokitorta vígasztalóan fog majd hatni. A hangsúly a kicsin volt. Amikor vásároltam munka után, azon elmélkedtem, hogyan is csináljam? Mert csak azt tudtam, hogy mascarponésat akarok csinálni. Éppen csetresz-vásár volt a multiban és egy nagyon egyszerű, 24 cm-es ,,lepényformát'' sikerült zsákmányolnom. Ez az a méret, ami nem volt itthon. Csak nagy tortaformám van, meg kisebbek, amikben sajtos dolgokat követtem el. Szóval rögtön beleszerettem, így már meg is volt oldva a miben? – kérdés. És akkor még mindig ott villogott a kis led, hogy hogyan is?

Mire felhurcolkodtam a kocsiból, már tudtam. Azt hiszem láttam valahol, de hogy hol, akkor sem tudnám megmondani, ha lecsapnának. Vagy nem épp így? Csak a csokiját láttam? A csuda tudja. De jól sikerült összehozni, és 10 percnél nem került több időbe az összeállítása. Ebben pedig már a sütő begyújtása is benne volt!

 

Csokitorta – mascarponéval

Ez kell hozzá: (24 cm-es formához) 25 dkg darált keksz,  15 dkg margarin, 25 dkg mascarpone, 5+5 dkg jó minőségű cukrozatlan kakaópor, 2 vaníliás cukor vagy 2-3 ek. saját készítésű, édesítőszer vagy cukor ízlés szerint, 2 tojás. 

Így készült: A sütőt 180°C-ra bekapcsolom. A darált kekszet és 5 dkg kakaóport összekeverek, mikróban megolvasztom a margarint és összedolgozom. Evvel a tésztával ,,kitapasztom'' a forma alját és kb. 1,5-2 cm-es peremet is csinálok neki.  5 percre berakom a sütőbe. Ezalatt a cukorral felverem a 2 tojást szép habosra, majd hozzákeverem a mascarponét és a kakaóport. Kiveszem a tésztát, ráöntöm a krémet, és ezen az alacsony hőfokon kb. 30 percig sütöm. Így a krém krémes és az egész torta nagyon-nagyon csokis lesz. Tejszínhabot kívánt, esetleg gyümölcsöt: kiwit, epret, barackot, meggyet adok majd hozzá legközelebb. Most viszont más küldetése volt és megállta a helyét

mascarponés csokitorta

7 Comments

  1. alchri

    Hú, ezt mindenképpen kipróbálom, istenien néz ki! A cukor mennyiségét meg majd kitapasztalom. Köszönet a receptért!

    Reply
  2. BodzaBlog

    igazán nincsen mit 🙂 és sok sikert! A ,,tölteléket” meg kell! kóstolni, az a biztos :)))

    Reply
  3. Szilvi

    Kedves Bodza! Vannak receptek, amiket azonnal, gondolkodás nélkül megcsinálok. Ez olyan! A kérdés engem minősít: a tojást szétválasztva, azaz a fehérjét felverve tegyem bele? Vagy ahogy írva van… Szép estét, Szilvi

    Reply
  4. Szilvi

    Köszönöm, köszönöm! Ez isteni… Szilvi

    Reply
  5. BodzaBlog

    Kedves Szilvi! Sajnálom, hogy időben nem néztem ide, hogy válaszoljak neked. De örömmel látom, hogy megoldottad a kérdést. És remélem egyben tetted bele a tojást 🙂 Ennél a tortánál nem az volt a cél, hogy magas, habos legyen a töltelék és felfújódjon sütés közben. Éppen ellenkezőleg: maradjon inkább sűrű puding állagú 🙂 Örülök, hogy jól sikerült.
    Kolléganőm szerint a sok kakaótól neki kicsit keserű lett. De mit tehetek: mi a keserű csokikért vagyunk oda, ez a kakaó pedig nagyon jó minőségű volt 🙂 Ezért is írtam, hogy a cukor ízlés szerint kell bele: aki édesebb szájú, tegyen bele többet 🙂

    Reply
  6. Szilvi

    Igen, a leírást követtem mindenben, így a cukor mennyiségén sem változtattam (2 vaníliás cukor). Nekünk “másnaposan” nagyon nagyon ízlett. (Melegen morzsálódott és talán kívánt volna még cukrot – bezzeg másnap, hmmmm.) Mégegyszer köszönöm!

    Reply
  7. 84284

    uhh, komolyan, most ennél jobban semmire se vágyom! Gondolatolvasó vagy 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.