Rakottak

Úgy alakult, hogy mostanában többféle gyors egytálételt készítettem. Ezekben semmi extra nincs, de azért némelyik jóleső változatosságot nyújt a nyűgös hétköznapokra. Azért bármilyen hihetetlen, néha még nekem is herótom van a házimunkától. Épp ilyenkor születnek a 20 perc alatt összedobható vacsik. 

Paradicsomos-halas penne

Ez kell hozzá: 4 paradicsomos halkonzerv, 50 dkg penne, kb. 15-20 dkg sajt reszelve, 1 csokor petrezselyem és 4-5 gerezd fokhagyma. 

Így készül: a pennének felteszem a vizet, ha felforrt sózom és kifőzöm a tésztát. Kb. 10-12 perc alatt ez meg is van. Addig együtt apróra vágom a fokhagymát és a petrezselymet, lereszelem a sajtot és kibontom a halkonzerveket. Mi nagyon szeretünk egy bizonyos paradicsomos sprotnit, ami még elég rusztikusan halformájú is marad az ételben Leszűröm a tészát, egyik feléttűzálló tálba teszem, 2 halkonzervet ráteszek és eligazgatom rajta. Megszórom a fokhagymás petrezselyem felével, a sajt felével, majd újra tészta jön, hal, petrezselyem és a maradék reszelt sajt. Forró sütőben – 220-230°C – megpirítom a tetejét és máris tálalom. Plusz olajra, zsiradékra semmi szükség, mivel a halkonzerv tartalmaz annyit, amennyi kell hozzá.  

 

Legalább ennyire gyorsan elkészül a tejszínes-herkentyűs tészta is. 

Tenger gyümölcsei fokhagymás tejszínben

Ez kell bele: 50 dkg kiolvasztott tenger gyümölcsei, 50 dkg spagetti, 500 ml tejszín, 6-8 gerezd fokhagyma,  3 ek. olívaolaj, 1 citrom, 1/2 csokor petrezselyem, csipet só, rózsabors és egy gondolatnyi csilipehely.

Így készült: A tésztának felteszem a vizet és gyorsan kifőzöm. A fokhagymát nagyon vékonyra szeletelem, a forró olíván megfuttatom és szinte rögtön beleteszem a tenger gyümölcseit. Mi azt szeretjük, ha jó sok bébipolip van benne, de persze jöhet minden: tintahal, kagyló, rákocskák is 5-6 perc alatt átpirongatom őket, majd a tejszínnel simára keverem. Fűszerezem és a kifőtt spagettit hozzákeverem. Jó forrón tálalom.

 

Tegnap pedig Apa nagy örömére rizst készítettem. Mert ugye a rizs, az egy istenkirályság neki 🙂 annyira szereti. 

 

Húsos-gombás rakott rizs

Ez kell bele: 6 x 125 g rizs, 1 kg darált hús, 30-40 dkg gomba, 25 dkg friss parajlevél,  5 dkg vaj, 5-6 ek. liszt, 1 l tej, 200 ml tejszín, 1 fej vöröshagyma, 8-10 g. fokhagyma, só, bors, szerecsendió, 10 dkg sajt. 

Így készül:  ha mindent kikészítünk és végiggondoljuk a sorrendet, akkor mire a rizs megfő, minden mással elkészülünk Ezt szem előtt tartva tegyük fel a kellő mennyiségű vizet a rizsnek, amíg előkészülünk és kipakolunk a pultra. Gyorsan csipkedjük le a spenót szárát, öblítsük le és hagyjuk egy szitában lecsepegni. A fokhagymát apróra vágjuk, picike olíván gyorsan átforgatjuk és rádobjuk a spenótleveleket. Amikor összeesett, egy tálra szedjük, levét lecsepegtetjük és nyugodtan a rizs főzővizéhez adhatjuk Eközben felapríthatjuk a vöröshagymát és a visszamaradt olíván üvegesre pároljuk. Amíg párolódik, a gombát is szeletekre vágjuk és hozzáadjuk, pár percig együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst és sóval, borssal fűszerezve finomra pirítjuk.
Amíg a hús pirul, addig a vajjal és liszttel fehér rántást csinálunk, tejjel majd tejszínnel felhúzva besamellt készítünk belőle. Sózzuk, picit borsozzuk és szerecsendiót reszelünk bele. Mire kész, addigra megfő a rizs is, lecsepegtetjük.
Fogunk egy nagy tepsit, kiolajozzuk az alját és 3 cs. rizst elterítünk benne. Ezt meglocsoljuk egy kis mártással. Ráfektetjük a spenótleveleket, majd a húsos ragut. Ezt is meglocsoljuk besamellel. Erre újra rizs következik, a maradék besamell és a végén egy kis reszelt sajt.  Forró sütőben – 220-230°C – megpirítom a tetejét és kockákra vágva máris tálalom. 


Apa egészen odavolt tőle, hiszen jó sok rizs van benne. Persze ez egy nagy adag, legalább 6 személyes, de mivel általában ebédre is kalkulálok, így volt mit eltenni belőle. Plusz én olyan fáradt voltam este, hogy nem is ettem belőle teljesen elteltem az illatoktól, melegem és elegem volt estére. De ma ebédre azért nagyon jól esett. Mire megsült, addigra elmosogattam az edényeket, összepakoltam, Apának megterítettem és feltálaltam a vacsorát. Praktikusan beosztottam mindent, így fél óra alatt rendet vágtam a konyhámban

 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.