Focaccia – félbarnán

Tegnap a nagy bevásárlás után – ami most nem az élelmiszerek becserkeléséről, hanem karácsonyi ajándék, saját magunknak kellő lakberendezési és hétköznapi tárgyak, aztán nekem cipellők, nacik, felsők voltak – beszaladtunk még az egységben található kékcsíkosba is. Tényleg szaladtunk, mert Apának dolga volt még itthon… azért nem igazi az ilyen szabadság… főleg pénteken. Morcos is voltam, igazából nem rá – tényleg Apa, nem rád 🙂  – na mindegy… ez van.
Szóval míg én pékáruért futottam, Apa eltűnt. Jajj, néztem hova lett, de gondoltam csak egy sorral odébb kanyarodott be és megtalál. Tényleg megtalált én meg megnyugodtam, hogy nem most akar elveszejteni :))  Aztán kiderült, hogy azért futott el, mert meglátott valamit. Hozott kétfajta sütőlisztet nekem, mert tudja, hogy szeretek sütni. 🙂 Na ő meg imádja ám megenni :))
Az egyik lisztnek a felét ma fel is dolgoztam, mivel ez amolyan készliszt, csak víz kell hozzá és só. Persze azért kicsit feltupíroztam 🙂

Focaccia – lenmaggal, félbarnán

Ez kell bele: 1/2 kg félbarna sütnivaló liszt,  3 mókáskanál só 🙂 , 2 ek. lenmag, 10 dkg fekete olajbogyó + a leve, 4 ek. apróra vágott petrezselyemszár, 1 ek. szűz olívaolaj, 1 cs. szárított élesztő, 2 tk. cukor, 1 tk. só. 

Így készült: a petrezselyem szárát olyan apróra vágom, mint a snidlinget szokás. Igazság szerint ma szüreteltem a petrust az erkélyen és nagyon sok lett. A levelét persze zacskózva fagyasztom, de a szárát nem dobom ki. Na szóval ezt meg a lenmagot, az élesztőt, a cukrot, a sót és az olajbogyók felét apróra vágva belekeverem a lisztbe. Az olajbogyók levét kiegészítem langyos vízzel 3 dl-re és avval összedoglozom a lisztet. Előírás szerint egyszer 20 perc után átdolgozom a tésztát. Nálam a focaccia a tortaformában sül szép kerekre, ezért abba belevágok egy darab sütőpapírt, amit bevizezek, kinyomkodom és így egészen jól bele lehet igazítani a formába. Aztán beleteszem a tésztagombócot és ujjbeggyel akkorára tologatom, mint a forma. A tetejére a maradék olajbogyókat odabiggyesztem és szűz olívával kicsit megcsorgatom. 1 óra kelesztés után 20 percig 230°C-os, majd 45 percig 180°C-os sütőben szépen megsütöm. (A sütőt előgőzöltem: az aljára egy kis tepsiben vizet tettem.)

focaccia félbarnán, lenmaggal


Sikeres lett, ugyanis már a fele eltűnt… hogy hova? :)))) Apácska felfalt egy jó adagot :))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük