Bagett – belülmagvas

Az úúúúgy volt, hogy szombat este elfelejtettünk hazafelé beugrani kenyérért bárhova. És persze Apa, ha felkel, mindenképpen akar valami déli reggelit, ezért én korábban keltem és a megálmodott magos bagetten dolgoztam. Na nem sokat, mert nem igényel túl sok törődést szerencsére. Szégyenszemre ilyet mondok egy jó kenyértésztáról, ejnye 🙂

Bagett – belül magosan

Ez kell bele: 1 kg fehér sütőliszt, 1/2 kg búzacsírás liszt, 6 tk. só, 2 tk cukor, 1 tk szárított élesztő, 2 marék lenmag, 1 marék szemes mák, langyos víz, amennyit felvesz.

Így készül: a sütőliszt már élesztős, ezért csak pici élesztő kell a másik fajta liszt hozzáadása miatt. A szárazanyagokat összekverem, aztán langyos vizet adok hozzá, amennyit felvesz. Picit kidagasztom, de csak pár perc az egész, míg egynemű és sima lesz. Langyos helyen 25 percig kelesztem. Ezután a cipót lazán átgyúrom, 4 majd 8 részbe vágom. Kinyújtom, feltekerem, bevagdosom és 1 órát kelesztem még a tepsiben, amibe sütőpapírt raktam. Kezdetben 220°C-on sütöm 15 percig, majd 180°C-on még kb. 40-45 percig.

Most már mondhatom, hogy másnap is ropogós volt, belül pedig finom puha 🙂 Apa nagyon szereti és ez nekem már (majdnem) elég dícséret 🙂

6 Comments

 1. Évi

  Szia!

  Nem kaptam búzacsírás lisztet, helyettesíthetném mással, mondjuk sima liszttel, vagy akár el is hagyhatom?
  Hogyan változna így szerinted a többi összetevő mennyisége?
  Köszike

  Reply
 2. BodzaBlog

  Szia Évi 🙂 Azt hiszem nem lesz gond, ha sima lisztet használsz. Bár lenne egy tippem, hogy próbálj BL80-as kenyérlisztet találni, aminek a sikértartalma jobb, kicsit könnyedebb lesz belőle minden kenyérféle. De biztosan jó ez simából is. Ha átszitálod a lisztet, akkor szebb, levegősebb lesz a tészta. Nem olyan erős összetevő a csíra, hogy meg kellene változtatnod az összetevők mennyiségét. Ízében pedig talán csak egy gondolatnyit édeskésebb (?) a tészta, de nem jellemző.
  Ha sikerült, szívesen várom a véleményt az eredményről is 🙂 Sok sikert hozzá és köszönöm, hogy benéztél 🙂

  Reply
 3. Évi

  Szia!
  Nagyon szépen köszönöm a gyors és kielégítő választ, hétvégén meg is sütöm és be is számolok a végeredményről.
  Meg is ragadom az alkalmat arra, hogy megköszönjem a sok munkát és időt, amivel
  nekünk olvasóknak örömet okozol.
  Merthogy nagyon szeretem a blogodat, mert szép, igényes, élvezetes olvasni, nézegetni, ott van a kedvencek között és nagyon sok recepted ki van gyűjtve, mert megvalósításra vár.
  Hát lehet, hogy ez így kicsit csöpögős, de jár! 🙂
  Szóval köszi!

  Reply
 4. BodzaBlog

  Kedves Évi 🙂
  Azt hiszem én tartozom köszönettel neked, nektek. Egészen meghatódtam és álszerénység nélkül írom, hogy nem is álmodtam róla, mikor a bodzát kitaláltam, illetve Apával kitaláltuk, hogy bárki olvasni fogja majd rajtunk kívül. Eleinte csak magamnak és a családnak gondoltam, kis napló-szerűen, vagy jegyzet-szerűen vezetni.
  Mostanra már látom, hogy mekkora igény van a gasztronómia területén a receptek cseréjére, illetve azt, hogy az internet segítségével olyan sokan keresnek recepteket, hogy szinte az is kedvet kap, aki addig még nem főzött.
  A téma örök, hiszen enni kell. Az, hogy sokan – és egyre többen – arra is odafigyelnek, hogy mit esznek, az csak öröm mindenkinek.
  A világhálón aztán van minden, mi szem-szájnak ingere, minden ízlésnek megfelelően.
  Magam részéről le vagyok nyűgözve, amikor azt látom, hogy milyen sokan látogatják egy nap ,,kis bodzámat”, hogy az ismerőseim közt már rendszeres beszédtéma a blogom. Persze mindennel együtt, ami szerepel rajta: Apa keze munkája a megjelenésben, a technikai részekben, az enyém meg a tartalomban.
  Mégis megható számomra, amikor elismerő sorokat kapok / kapunk valakitől és mérhetetlenül jól esik. Az embereknek örömet szerezni, adni valamit, amit rögtön tudnak élvezni, az a világon az egyik legjobb dolog. A főzés élménye sokszor annyira magával ragad, hogy elenyészőnek tűnik mellette a háttérmunka, ami a bevásárlás, mosogatás, takarítás. Ez mindig egy prompt sikerélmény számomra, és csak azt remélhetem, hogy a sokszor nagyon is egyszerű receptekkel mások is átélhetik ezeket az élményeket. Ezt megosztani számomra egy felemelő, csodás dolog, és ha erről visszacsatolás érkezik, az még annál is jobb 🙂

  Köszönöm, hogy jársz / jártok hozzánk és rendszeres olvasóink vagytok. Sok sikert és sok-sok élményt kívánok neked / nektek a jövőben is 🙂

  Reply
 5. Évi

  Egyszerűen remek lett! :)Gyakran fogom sütni. Lehet, hogy már ezen a hétvégén is! 🙂

  Reply
 6. BodzaBlog

  Jajj de örülök 🙂 Még nekem is kedvet csináltál, hogy újra megsüssek egy pár rudat a héten 🙂

  Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük