Erdélyi tepertős pogácsa

Hű, már nem is tudom, honnan van ez a receptem, mert ezer éves papírfecnin találtam a saját szakácskönyvem kupis gyűjteményében. A kupi amúgy nem szó szerint értendő, de ezek a kis papírkák mind arra várnak, hogy majd egyszer, valamikor és talán bekerüljenek írott formában is a gyújteményembe. 🙂

Ma végre rávettem magam és ledaráltam a nagymamámtól örökölt húsdarálón ezt a hatalmas mennyiségű 25 dkg tepertőt, amit a piacon szereztem be úgy kb. 3 hete. Fogalmam sincs, miért tartott ennyi ideig az elszánásom, ha már egyszer az elhatározás megszületett. Biztos a meleg miatt 🙂 Ma viszont előkaptam, hogy reggelre legyen Apának finom pogácsája, amit rágcsálhat a teája mellé. 

 

Erdélyi tepertős pogácsa

Ez kell bele: 25 dkg darált tepertő, 50 dkg finomliszt, 5 dkg rétesliszt, 1 sütőpor, 3 tk. só, 1 tk. őrült bors :), 1+1 tojás, 1 dl tej, 2-3 dl tejföl vagy natúr joghurt. (Ma joghurttal csináltam és sokkal könnyebb lett.)

Így készül: a száraz anyagokat összekevertem, majd a darált tepertővel elmorzsoltam. Ekkor hozzáadtam 1 tojást, joghurtot és tejet, hogy összeálljon a tészta.
Pihentetni nem kell, csak kb. 2 cm vastagságúra nyújtani, tetejét bekockázni, kiszaggatni, sütőpapírra téve a másik sóval elkevert tojással megkenni és 195°C-os sütőben szépen megsütni.

Ráfordított munkaidő kb. 25 perc, amiben a mosogatás is benne van 🙂 A sütés is kb. 20 perc. Nekem 28db lett ebből egy közepes pogácsaszaggatóval. 🙂

erdélyi tepertős pogácsa

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük