Barackos kenyér és a manikűr

Töredelmesen bevallom, hogy pénteken kihagytam a piacot… Így Apa vette észre, hogy nem maradt elég péksütije hétfő reggelre. De mint kiderült, a vésztartalék fagyasztott rozscipóból is kifogytunk valahogy. Hmm.. sebaj. Gyorsan bekevertem egy sima focacciát. Nem olyan flancosat, mint a múltkor, hanem csak aszalt paradicsom és fűszerek voltak benne. Amikor már sült, akkor gondoltam egyet. Mi lenne, ha másképp is megpróbálnám ezt a tésztát? Pl. édesen? És belerejtenék valami finomat? Na így lett a barackos kenyér.

 

Barackos kenyér

Ez kell bele: 50 dkg finomliszt, 5 dkg graham liszt, 1 cs. szárított élesztő, 8 ek. porcukor, 1 ek. házi vaníliás cukor, csipet só, langyos víz, 5 dkg olvasztott vaj, 4 ek. olaj. 2 db friss, nyolcadolt őszibarack, vagy befőtt.

Így készült: előbb a száraz anyagokat kevertem össze, aztán hozzáadtam az olvasztott vajat és az olajat, majd a langyos vízzel összedolgoztam. Belekevertem a barackot és 1 órát hagytam kelni a melegben, épp addig míg a focaccia megsült. A cukor kevésnek tűnhet, de nem az volt a célom, hogy ragacsos-édes tésztát süssek, hanem csak olyan éppenhogy édes legyen. Eztán formába tettem, még 20 percig hagytam kelni, majd 180°C-os sütőben 60+10 percig sütöttem.
Apa alig bírta kivárni, míg kihűlt. Ma reggel porcukorral megszórtam a tetejét és egy bögre teával ezt reggelizte. 🙂

barackos kenyér

Ja és miért a manikűr? Mert vasárnap reggel manikűröztem.. kis nyomda, egy-egy kis kövecske, fedőlakk, stb. Amikor pedig a tésztát összegyúrtam, utána vettem észre, hogy hopsz.. az egyik kis kő eltűnt a körmömről. Na most két lehetőség van.. vagy lemosogattam, vagy a sütiben van :)) de utóbbit tartom valószínűbbnek. Szóval óvatosan kell majd harapni, bár jó esetben észre sem fogjuk venni, ha lenyeljük :)))

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.