Illatos, gombás-rizses hús

Annyira jó, és annyira szeretem a tavaszt! Ilyenkor már teli van az erkélyem, az én kis kertem minden csodával. 🙂
Nyújtózkodnak a muskátlik, az egyik már a nálam növesztett virágját nyitogatja, a tűzliliom naponta 20 centit növeszt a virágszárán, és idén 5 bokrétában fognak nyílni a csodás virágai. A rózsám is napokon belül kinyílik. Csupa szín és forma! De amit még nagyon-nagyon kedvelek, az a sokféle fűszernövényke. (erről a témáról már áradoztam korábban)

Most már megtehetem, hogy amikor hazajövök, kimegyek az erkélyre és körbenézve csipegetek is a petrus zsenge leveleiből, vagy a thai bazsalikom, a citromos kakukkfű, a rozmaring, vagy a kerti kakukkfű levélkéiből.
Egyik este nem igazán rizottót, mert tényleg nem az, hanem egy nagyon gyors vacsit csináltam.  Mindenből volt itthon egy kicsi, azokat összehoztam.

Illatos, gombás-rizses hús

Ez kell hozzá: 50 dkg sovány darált hús – lehet 4lábúból és 2lábúból is – kicsi olíva, amiben megpirítom, 1 fej vöröshagyma, kb. 25 dkg gomba, 25 dkg rizs, pár levélke thai bazsalikom, citromillatú kakukkfű, fokhagymaszár, 2 szál újhagyma, 6-8 zsályalevélke.

Így készült: a rizst – ,,ó mily szörnyűség'', de zacskósat használok – megfőztem. Eközben a hagymán a gombát megpároltam…. valamikor még 2 hete, azóta a fagyasztóban figyelt, és most kiolvasztva került bele az ételbe. Naszóval a husit az olíván megpirongattam, arra jött a hagymás gomba, só és bors. Az újhagymát felkarikáztam, belekevertem, de nem hőkezeltem már, ennyi elég volt neki a forró gombás húsban. Az egészet összekevertem a megfőtt rizzsel. A friss fokhagyma szárát – ezt is odakint csíptem le 🙂 – a többi fűszernövénykével apróra vágtam, majd belekevertem a rizses húsba. Isteni lett, morzsája sem maradt 🙂

illatos, gombás-rizses hús

Ez a thai bazsalikom! Mmmm… egészen más, mint a hagyományos. Olvastam valahol, hogy állítólag a bazsalikomnak ezer fajtája van. Én nemtom… de ez a thai annyira más. Meg nem határozható, hogy pontosan milyen is az illata amellett, hogy benne van a hagyományos bazsalikom-illat is. De mégis valahogy üdébb, vagy zsengébb, vagy fűszeresebb, vagy mégsem?… A lényeg, hogy imádnivaló. A citromillatú kakukkfüvet Apától kaptam, de ő is kijár az erkélyre szimatolni 🙂 kezd elromlani a zöldekkel szembeni utálata :)))) remélem legalábbis. Az étel ízlett neki, nem piszkálta ki a füveket belőle, sőt odáig merészkedett, hogy a díszító kakukkfűről lehúzta a leveleket és megette! El vagyok ájulva :))) 

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük