Tofu pitában

 
  Azt mondta tegnap nekem Apa, hogy már jó régen nem is blogoltam! Hűű… tényleg egy hete, bár ezt nem érzem olyan régmúltnak. Persze ilyenkor is eszünk-iszunk-fotózok, csak este már nem mindig van lelkierőm a gép elé ülni. Főleg, hogy a héten valahogy mindig elég későre húzódott a vacsoraidő.
Azért az ihlet olykor megszáll, mint pl. szerdán is, miután körbenéztem a hűtőszekrényben és rájöttem, hogy a tofuval már ideje kezdeni valamit. De nem volt kedvem rántani sem, meg tésztával egyberakni sem. Valami jó zöldségest szerettem volna. Akkor beugrott Ladybird házi gyrosa, amit saját készítésű pitában tálalt. 
 
Tofu pitában
 
Ez kel hozzá: 2 doboz füstölt tofu (kékfehércsíkos-szatyros bótban kapható leginkább), 1 doboz szójababcsíra, egy cikk csíkozott jégsaláta, 2 paradicsom karikázva, 10 dkg csíkozott, kisütött bacon a húsevőknek, 1 nagy pohár natúr joghurt (mert ebből sosem elég), 15 cm póréhagyma, petrezselyem.
Pita ladybird fent említett receptje szerint. (Mondjuk nekem csak 8 pita jött ki belőle, de gondolom ez liszt kérdése is.)
 
Így készül: A pórét karikázom és csepp olajon megfonnyasztom, félreteszem. Majd a tofut csínos kis lapocskákra vágom, lisztben megforgatom és jó forró, bő olajban hirtelen megsütöm. Akkor jó, ha hólyagosra sül. A pitatésztát összedolgozom. A zöldségeket előkészítem: a pórét, a karikázott paradicsomot, a lecsepegtetett csírát, a tépett petrezselymet, a csíkozott jégsalátát és a joghurtot a közelbe készítem. Mert a pita tészta hamar kihűl és akkor tényleg törik. Így mindent gyorsan kell beletenni. Ha megsült a tofu, akkor kezdem egy száraz herpenyőben sütni a pitát. Én nem flancoltam a sodrófámmal, tenyérrel simán kilapogattam a tésztát és úgy tettem a forró herpenyőbe. Aztán gyorsan megtöltöttem mindenféle jóval. És kész 🙂
tofu pitában
 
Nagyon passzolt volna hozzá egy enyhén sós joghurtital, amit habosra kell csak mixelni. De a migrénemnek nem ajánlott a túlzott joghurtfogyasztás, így azt majd máskor követem el.
Apácskán viszont meglepődtem, mert úgy ízlett neki ez a pita, mintha legalábbis gyrost csináltam volna sok hússal. Persze azt is megrendelte már és tervbe is vettem. Mellesleg, ha valaki tudja, hogy kell házilag zsebes pitatésztát csinálni, kérem jelezze! Mert nagyon szeretném megtanulni azt a fajtát is 🙂 Előre is köszönöm! 🙂

2 Comments

  1. simsi

    Megosztom veled azt a pita receptet, amit én szoktam a házi gyroshoz készíteni. Ez kissé macerásabb, mint amit Ladybird készít, de megéri, mert szerintem ez lesz az a “zsebes” pita, amire kíváncsi vagy.
    Próbáld ki, remélem, nektek is bejön, az én családom imádja.

    Pita gyroshoz / 4 lepény

    0,5 dl tej (ha van kefír, mehet bele)
    2 dl víz
    1 teáskanál cukor
    2 dkg élesztő (friss)
    25 dkg réteslisz
    25 dkg finomliszt
    2 ek. búzadara
    2 ek. olívaolaj
    1 teáskanál só

    Dagasztás, kelesztés, sütés
    180 C, 15 perc (a régi, lakótelepi villanytűzhelyen)
    (nem szoktam megvárni, míg piruljon, hókán az igazi)
    Tetején laposan bevágni, bele a gyroshús, mártás, ketchup, hagyma, paradicsom, és jó étvágyat!

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia simsi! De örülök neked, hogy itt látlak 🙂 Annak meg még jobban, hogy ilyen klassz receptet kaptam tőled 🙂 köszönöm! Azt hiszem hamar sorra fog kerülni és egy jó kis joghurtos gyros lesz belepakolva! Még egyszer köszönöm :)) ezer puszi érte! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.