Spárgaleves

Vannak olyan ételek, amiket kizárólag egyféleképpen készítek el. Nem kísérletezem vele, nem változtatok rajta, nem ízesítem másképp. Úgy szeretem őket, ahogy vannak, ahogy megismertem, ahogy a Zanyukám főzi.
Ilyen szent és sérthetetlen számomra a spárgaleves is. Azt hiszem, ha királyokat válogatnánk a levesek között, akkor a spárgaleves a levesek királynője lenne! Szóval álljon itt ez a recept úgy, ahogy a mi családunk készíti. Amire pedig külön büszke vagyok, hogy Apácska nagyon jóízűen ette, nem rakosgatta ki belőle a spárgát. Pedig ha valami, akkor ez igazán ,,fű'' 🙂

 

Spárgaleves

Ez kell hozzá: 1 kg csirkeszárny vagy csirkecomb, só, 1/2 kg fehér spárga, cérnametélt, tejföl, 1 csokor petrezselyem.

Így készül: a csirkehúst megmossuk és feltesszük hideg, sós vízben főni. Kis lángon szépen puhára főzzük. Eközben a spárgát előírás szerint megpucoljuk, 2 cm-es darabokra vágjuk a szárát, a hegyét viszont hosszabbra hagyjuk. Amikor megfőtt a csirke, a levest átszűrjük, és amikor újra gyöngyözni kezd, beledobjuk a spárgaszárakat. 20 perc múlva pedig a fejeket is. További 10 perc elteltével belefőzzük a levesbe a cérnametéltet. A tejfölt kis levessel kikeverjük, majd hozzáadjuk és egyet rottyantunk rajta. Ekkor adjuk hozzá az aprított petrezselymet. Tálaljuk, megszimatoljuk, csodáljuk, majd gyorsan megesszük :))

Annyira szeretem ezt a levest, hogy szezonban képes vagyok több kiló spárgát vásárolni – persze apránként – és a tévé előtt ülve pucolgatni, majd a fagyasztóba rejteni, csak hogy karácsonykor illatos spárgalevest készíthessek. Olvasgattam a spárgáról több érdekességet is, amit szívesen ajánlok az érdeklődők figyelmébe.

a levesek királynője: spárgaleves :)

2 Comments

  1. Bíró Márta

    Jól hangzik(a család többi tagja a hús miatt díjazná),eredeti,és egyszerű biztos az íze is finom….
    Kipróbáljuk
    (és Köszönjük a tippet)

    Reply
  2. BodzaBlog

    Kedves Márta 🙂 Az egyszerűségéhez kétség sem fér. Nagyon sok sikert hozzá, ha megcsinálod 🙂 Remélem tényleg ízleni fog és egy kis plusz ízt tudsz csalni a konyhádba 🙂 Mindenképpen megéri kipróbálni! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.