Rozmaringos pulykacomb

Egyszercsak azt gondoltam, hogy hűűű…. de jól néz ki a hűtőben az a pulyka felsőbomb! Meg kéne sütni. Tudom, hogy hihetetlen, de azért akadnak ilyen komplex gondolataim is olykor :)) Máskor a borókás változatért csorgott volna a nyálam, de most, hogy épp újra zöldült a rozmaringom és átültetésre várt, azt gondoltam, hogy nosza! 🙂 Úgyis vissza kell vágnom ültetés előtt, akkor nem szárítom meg, hanem felhasználom a friss üde ágacskákat.
Na így jön az ihlet a fejembe bele 🙂 Kiolvasztottam, befűszereztem, megsütöttem. Aztán jól megettük! 🙂

Rozmaringos pulykacomb

Ez kell hozzá: 1 pulyka felső-comb szép egészséges bőrrel, tisztítva (!), só, fokhagyma – legjobb a granulált – jó adag tarka bors, ízlés szerinti mennyiségű rozmaring ágacska, kb. 10 dkg vaj, 10 cm póréhagyma, 5-6 szál újhagyma.

Így készült: a husit bevagdosom, a húsát is, hogy majd jól lehessen szeletelni. A langyos vajjal jól megkenegetem. Sózom, borsozom, fokhagymázom. A rozmaring ágacskákat mindenhova beletűzködöm. Sütőpapírral bélelt tálba teszem. A hagymákat felkarikázom, felcsíkozom, mellé teszem. Fóliával lefedem és közepes hőfokon, kb. 190-200°C-on átpárolom, végül fólia nélkül megpirítom a tetejét.
Sima főtt rizst kínáltam mellé és paradicsomsalátát.

Városi életünkben ritkán használjuk a friss rozmaringot. De be kell valljam, hogy én sem túl régóta. Pedig szeretem magát a növényt: a látványát, és az ízét is.
Legtöbb fűszernövényem a szupermarketekben párszáz pénzért beszerezhető celofánosok közül került ki. A levendula, a kakukkfű, a bazsalikom, a majoranna és a rozmaring is. Ez utóbbit – és a levendulát – nem kell mindig pótolni, mert vígan elvannak az erkélyen télen is. A rozmaringot leginkább sültekhez használom, de a szárított és morzsolt változatot szoktam saláták dresszingjébe – na ez sem egy magyar szó – szóval önteteibe szórni, illetve gombák mellé tejszínes mártásokba. Apró újburgonyát tepsiben sütve, rozmaringgal megszórva, sózva, olívával meglocsolva sütni igazán egyszerű. És fenséges a végeredmény! 🙂 Bátran ajánlom mindenkinek.

rozmaringos pulykacomb

A rozmaring hasznos mivoltáról itt még többet lehet olvasni. De ha nem akarunk flancolni, akkor egy forróra készített, hűlni hagyott lábfürdőbe is beledobhatjuk, vagy csak simán a kádba. Teának szerintem nem túl jó, de 2-3 icipici ágacska még nem nagyon dominál pl. egy virágteában.

2 Comments

  1. receptjeim

    Nagyon guszta, finom volt gondolom

    Reply
  2. BodzaBlog

    Szia 🙂 igen, nagyon, mert a vaj beleolvadt és finom omlós volt, de a bőre megpirult, az meg ropogós-hólyagos! 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.