Leveles tésztában sült camembert

Nemrégiben évfordulósok voltunk Apával. De valahogy nem került rá sor, hogy elkészítsem az ünnepi vacsit. Mert ,,valaki'' megette a sajtot, amit arra szántam :))) hihi. De most parancsba volt adva, hogy hétvégéig tilos azt a két dobozost kibontani! 🙂 Így most már el tudott készülni, amire oly rég vágytam. 

Vallomás: nagyon szeretlek Apa 🙂 de most nem is ezt akartam bevallani, hanem azt, hogy fogalmam sincs, melyik sajtos tévésműsorban láttam így sütni a camembert sajtot. Vagyis az fadobozos volt, abban sütötték meg. Sajna nem kaptam fadobozosat – ja, mert csak az oldala volt fából, az alja és a teteje papír – így mást kellett kitalálnom. Akkor jött az ötlet, hogy valamilyen kis tálkában süssük meg. Mondom, hogy régi a vágy! 🙂 Mert akkor még tálkát is kellett megfelelőt találni. Nagy nehezen sikerült és ma már tudom, hogy ebből viszont szükség lesz még legalább kettőre. Nem a sajt, hanem a leendő sütik és egyebek miatt.

Leveles tésztában sült camembert 

Ez kell hozzá: 1 cs. leveles tészta, 2 kerek camembert, nem a kicsi, hanem a nagyobb fajta, só, bors, olívaolaj, 1 tojás, 1 dl jófajta száraz vörösbor, 8-10 ágacska kakukkfű.

Így készül: a tésztát kinyújtjuk kb. fél centisre, majd a formánál valamivel nagyobb köröket vágunk ki belőle, mert perem kell a sajtnak 🙂 Beleigazítjuk a formába, sós tojással megkenegetjük. A sajtot a közepébe tesszük, ujjal jól megnyomkodjuk, hogy a teteje összetöredezzen. Sózzuk, csipet borsot őrölünk rá, 3-3 csepp olívával megkínáljuk, majd beledugdossuk a kakukkfüvet. (Az eredeti receptben fokhagymát is dugtak a résekbe, de nekem ehhez a lágy, finom ízhez most nem kívánkozott, hiába imádom.) A vörösborral meglocsolgatjuk, hogy minden résbe jól beszivárogjon.
Sütés előbb 190°C-on kb. 10 percig, majd 220°C-on mgé további 5 percig.  Tálalás forrón : )  A maradék leveles tésztából szezámmaggal megszórt kis falatkákat sütöttem és azt kínáltam mellé. Azt hiszem a kép magáért beszél 🙂

leveles tésztában sült camembert

Olyan lett, ahogy elképzeltem: kívül ropogós, belül olvadt, ízes. Apa szerint feldobná még, ha almacikkeket dugdosnék bele legközelebb, vagy diógerezdeket. Nos… ami késik, az még eljöhet! 🙂 Az biztos, hogy tartós vendég marad a palettán ez a recept! 🙂 

8 Comments

  1. Lekvároskukta

    Szia!
    Ez nagyon ott van :))
    Rettenetesen guszta lett!

    Reply
  2. BodzaBlog

    szia Lekvárosbukta 🙂 Köszönöm a bókot! Ma már más is hívott, hogy a férje látta, és mindenképpen ilyet kell csinálnia neki 🙂 Remélem sokan kipróbálják, mert a kép csak egy dolog…. de az a krémesre olvadt sajt… mmmmm… na az mennyei! 🙂

    Reply
  3. 92346

    Mesés!Ó hogy miért ma kezdtem diétázni! Ahogy célba érek, ezzel indítok.

    Reply
  4. 86215

    akkor alma és dió is kell hozzá? egy csomó jó ötletet kapok mindig, már csak valamikor meg kéne csinálni őket:)

    Reply
  5. BodzaBlog

    Sziasztok 🙂 Ivon: sok sikert a diétához, főleg, hogy ez a sajt már a szemed előtt lebeg. Remélem könnyebb lesz túljutni rajta 🙂
    konok: kb. 10 perc tennivaló van mindevvel, így csak bíztatni tudlak, hogy hajrá!hajrá!! 🙂

    Reply
  6. kecsege

    Nagyon csinoska:)

    Reply
  7. 86215

    na, alig várom, hogy az öcsém elutazzon valahova:) mert tíz perc a tennivalóm, de ő két perc alatt megenné az eredményt, és közölné utána, hogy csináljak még két adagot, ha én is meg akarom kóstolni.

    Reply
  8. BodzaBlog

    Köszönöm kecsege 🙂 Azért látod, tényleg jól tartom a fiad :)))

    konok: az eredményről is számolj be kérlek. Bár elég nagyok voltak a sajtok, szerintem mi is gondban lettünk volna, ha meg kell feleznünk. Igaz így meg nem előétel, hanem főétel lett belőle, mert abbahagyni nem lehet, de utána sem tudsz már mást enni! :))))

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.