Krémsajtos tortácska


   A maradék mascarpone felhasználása egyik éjjel szöget ütött a fejembe. Nem szó szerint, de tényleg így volt: amint felébredtem, kristálytisztán láttam magam előtt a képet, hogyan is nézzen ki a ,,dolog''.
Ma nekiálltam és borzasztó 20 perc időráfordítással megcsináltam amit álmomban kitaláltam. Nem is olyan nehéz megvalósítani az álmainkat 🙂 Azt, hogy mi legyen a tésztája, mosogatás közben találtam ki és csodásan bevált.

 

Krémsajtos tortácska 

Ez kell hozzá: pitatészta 2,5 dl lisztből, ahogyan ladybird készíti.  15 dkg mascarpone, 3 db 10 dkg-os gombás krémsajt, 3 csokor petrezselyem szára, 1 szál újhagyma, 2-3 dkg füstölt sajt.

Így készül: a sajtokat villával összekeverem, a petrezselyem szárát apróra vágom, mint a snidlinget szokás és belekeverem. Egy csipetet kihagyok a díszítéshez. A pitatésztát összegyúrom, formába teszem, jól belelapogatom, oldalára felhúzom kicsit, hogy peremes legyen. 15 percig 230°C-on sütöm, hogy rózsaszín legyen. Ezután belekanalazom a sajtkrémet, reszelek rá icipici füstölt sajtot, a karikázott újhagymával körberakom és betolom a forró sütőbe még 8 percre. Amikor kicsit kihűlt, a maradék apróra vágott petrezselyemszárral megszóróm. Langyosan kínálommmmmm… 🙂

krémsajtos tortácska

Amióta ,bezöldültem', azóta mindenféle fűszernövénykéket tartok az erkélyemen. Tavaly a muskátli mellé metélőpetrezselymet ültettem – akárcsak idén – és egész nyáron szüreteltem. Néha csak úgy kimentem és rágcsáltam pár szálat. Van persze más is az erkélyen… vagyis kiskertemben: rozmaring, citromfű, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, levendula, a virágok mellé dogva fokhagyma. (Mellesleg ezt a tetüsödés ellen dugtam oda, de persze lecsipkedem a levelét, mert imádom! 🙂 finom, friss és szenge.) A nagy kedvencem mégis a petrezselyem marad. Teljesen nélkülözhetetlen számomra, legszívesebben mindenbe beletenném.
Egyszóval rágcsálás közben jöttem rá, hogy a zsenge petrus szára mennyire finom. Mások csak sutty… levágják és kukába vele. Pedig tele van ízzel, aromával, olajjal. Ezért egy ideje úgy használom, mintha snidling lenne: apróra vágom, és akár díszítésnek, akár ízesítőnek – lsd. fent – vagy levesbe szórva, tésztára, húsra, salátára, majonézbe, tejfölbe keverve. Bárkinek ajánlom kipróbálásra 🙂
Ja és persze a tortácskát a fotózás után felfaltuk 🙂 Apa is csak hümmögött, annyira ízlett neki. Azt hiszem vendégváráshoz kisebb kivitelben is elő fogom állítani, olyan kézből evős kétfalatosnak 🙂 Mellesleg nem egy nagy költségvetésű valami, így még azt is mondhatom, hogy gazdaságos meglepetés az éhenkolbászoknak :)))

krémsajtos tortácska megvágva.... és felfalás előtt :)

6 Comments

  1. ottis

    Szia, pár hete én is egy ehhez hasonló kosárkán tűnődöm, nagyon jól néznek ki.Hamarosan elkészítem a juhtúrós változatát!Gratula a kosárkákhoz!

    Reply
  2. BodzaBlog

    szia ottis! köszönöm a gratulát 🙂 sok sikert a juhtúróshoz! Sajna a juhtúrót egy ideje valamiért nem szeretem, úgyhogy az nálunk biztosan kimarad 🙂 de azért ha megcsinálod, szívesen meglesném!

    Reply
  3. 86215

    hát, errefelé kicsit jobban is nyújtogathatnád őket:)

    Reply
  4. BodzaBlog

    Szia konok 🙂 beszéljünk inkább arról, hogy megcsináltad-e a leveles tésztában sült camembert sajtot, vagy csak a palacsintatészta 456532179. verzióját sütögeted? :))))))

    Reply
  5. 86215

    A palacsinta K9876/2008.04J39/48-nál tartok:) Kijavítottam a kommentedben az elírásokat, és a másodikat töröltem, mert így teljesen felesleges volt:)

    Reply
  6. BodzaBlog

    köszi 🙂

    Reply

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.